Education
1991 - 1996
1991 - 1996Doctorate
Ataturk University, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Turkey
1989 - 1991
1989 - 1991Postgraduate
Ataturk University, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Turkey
1985 - 1989
1985 - 1989Undergraduate
Ataturk University, Ziraat Fakültesi, Gıda Bilimi Ve Teknolojisi, Turkey
Dissertations
1996
1996Doctorate
Bazı Tahıl Çeşitlerinin Su Aktivitesi, Su Buharı Sorpsiyon İzotermleri, İzosterik Isıları ve Serbest Enerji Değişimlerine Sıcaklığın Etkisi İle Sorpsiyon Verilerinin Farklı İzoterm Eşitliklerine Uygunluklarının Belirlenmesi
Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği
1991
1991Postgraduate
Süne (Eurygaster spp.) Zararı Görmüş Buğdaylar ile Görmemiş Buğdaylara Farklı Tavlama Metotları ve değişik Oksidant Uygulamasının Ekmekçilik Kalitesi Üzerine Etkisi
Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Bilimi Ve Teknolojisi
Foreign Languages
B2 Upper Intermediate
B2 Upper IntermediateEnglish
Research Areas
Food Engineering
Food Technology
Cereals Technology
Food Processing (pasteurisation, sterilisation, refrigeration, lyophilisation, etc.)
Engineering and Technology
Academic Positions
2016 - Continues
2016 - ContinuesProfessor
Erzincan Binali Yildirim University, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
2006 - 2015
2006 - 2015Professor
Ataturk University, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği
2000 - 2006
2000 - 2006Associate Professor
Ataturk University, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği
1996 - 2000
1996 - 2000Assistant Professor
Ataturk University, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği
1990 - 1996
1990 - 1996Research Assistant
Selcuk University, Faculty Of Agrıculture, Gıda Bilimi Ve Teknolojisi
Managerial Experience
2022 - Continues
2022 - ContinuesBölüm Kalite Komisyonu Başkanı
Erzincan Binali Yildirim University, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
2017 - Continues
2017 - ContinuesBölüm Akademik Teşvik Değerlendirme Komisyonu Başkanı
Erzincan Binali Yildirim University, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
2015 - Continues
2015 - ContinuesFakülte Kurulu Üyesi
Erzincan Binali Yildirim University, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
2015 - Continues
2015 - ContinuesHead of Department
Erzincan Binali Yildirim University, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
2011 - Continues
2011 - ContinuesFakülte Yönetim Kurulu Üyesi
Erzincan Binali Yildirim University, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
2020 - 2022
2020 - 2022Vice Rector
Erzincan Binali Yildirim University, Rektörlük
2020 - 2022
2020 - 2022University Executive Board Member
Erzincan Binali Yildirim University, Rektörlük
2020 - 2022
2020 - 2022Chairman of the BAP Committee
Erzincan Binali Yildirim University, Rektörlük
2020 - 2022
2020 - 2022Rectorate Commissioner
Erzincan Binali Yildirim University, Rektörlük
2020 - 2022
2020 - 2022Chairman of the Scientific Award Committee
Erzincan Binali Yildirim University, Rektörlük
2020 - 2022
2020 - 2022Rectorate Commissioner
Erzincan Binali Yildirim University, Rektörlük
2020 - 2022
2020 - 2022Rectorate Commissioner
Erzincan Binali Yildirim University, Rektörlük
2020 - 2022
2020 - 2022Rectorate Commissioner
Erzincan Binali Yildirim University, Rektörlük
2020 - 2022
2020 - 2022Rectorate Commissioner
Erzincan Binali Yildirim University, Rektörlük
2020 - 2022
2020 - 2022Member of University Strategic Planning Commission
Erzincan Binali Yildirim University, Rektörlük
2020 - 2022
2020 - 2022Rektörlük Akademik Teşvik Değerlendirme Komisyonu Başkanı
Erzincan Binali Yildirim University, Rektörlük
2020 - 2022
2020 - 2022Rectorate Commissioner
Erzincan Binali Yildirim University, Rektörlük
2018 - 2022
2018 - 2022Member of University Quality Commission
Erzincan Binali Yildirim University, Rektörlük
2016 - 2022
2016 - 2022Member of the Senate
Erzincan Binali Yildirim University, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
2018 - 2020
2018 - 2020Director of The Institution
Erzincan Binali Yildirim University, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
2016 - 2018
2016 - 2018Fakülte Yönetim Kurulu Üyesi
Erzincan Binali Yildirim University, Sağlık Bilimleri Fakültesi
2015 - 2018
2015 - 2018BAP Coordinator
Erzincan Binali Yildirim University, Rektörlük
2012 - 2018
2012 - 2018Fakülte Yönetim Kurulu Üyesi
Erzincan Binali Yildirim University, Eczacılık Fakültesi
2011 - 2016
2011 - 2016Director of Vocational School
Erzincan Üniversitesi, Erzincan Meslek Yüksekokulu
Non Academic Experience
2011 - 2011
2011 - 2011Visiting Professor
University of Nebrsaka Lincoln, Food Science and Technology, Visiting Professor
2007 - 2007
2007 - 2007Exchange Visitor
University Nebraska of Lincoln, Food Science and Technology, Exchange Visitor
2002 - 2002
2002 - 2002Visiting Professor
University of Nebrsaka Lincoln, Food Science and Technology, Visiting Professor
Courses
Supervised Theses
2024
2024Postgraduate
Erzincan tulum peynirinin kurutulması ve bazı kalite parametrelerinin belirlenmesi
Ertugay M. F. (Advisor)
B.BATMAZ(Student)
2019
2019Doctorate
Farklı form ve çeşit emülgatörlerin keklerin bazı kalite kriterleri üzerine etkisi
Ertugay M. F. (Advisor)
İ.ÖZHAMAMCI(Student)
2012
2012Postgraduate
Elmaların ultrases yardımlı ozmotik kurutulması
ERTUGAY M. F.
E.Feyza(Student)
2011
2011Doctorate
Ultrases, fotosonikasyon ve vurgulu elektriksel alan işlemlerinin elma suyunun bazı kalite özelliklerine etkisi
ERTUGAY M. F.
M.Başlar(Student)
2010
2010Postgraduate
Mumsu kaplamaların portakalların kalite özellikleri üzerine etkisi
ERTUGAY M. F.
S.Sallan(Student)
2008
2008Postgraduate
Ekmeklik buğday unlarının bazı kalite özelliklerinin yakın kızılötesi spektroskopisi (NIRS) kullanılarak belirlenmesi
ERTUGAY M. F.
M.Başlar(Student)
2002
2002Postgraduate
Ultrason işleminin laktoperoksidaz ve alkalen fosfataz enzimleri üzerine etkisi
ERTUGAY M. F.
Y.Yüksel(Student)
2002
2002Postgraduate
Gıda muhafazasında iyonlayıcı radyasyon kullanımı ve son gelişmeler
ERTUGAY M. F.
O.Tomar(Student)
Articles
2025
20251. Evaluation of The Quality Characteristics of Dried Erzincan Tulum Cheese by Hot Air Circulation Dryer at Different Temperatures
Batmaz B., Ertugay M. F.
Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi , vol.18, no.3, pp.828-841, 2025 (Peer-Reviewed Journal)
2025
20252. The assessment of rice cultivars widely produced in Turkey in terms of arsenic, cadmium, aluminum and copper: effect of soaking methods and household cooking
Özdokur K. V., Özdokur S., Güneş A., Ertugay N., Ertugay M. F.
COGENT FOOD & AGRICULTURE
, vol.11, no.1, pp.1-12, 2025 (SCI-Expanded)
2025
20253. Assessment of Heavy Metal Contamination in Sugar Beet (Beta Vulgaris) Plant Along Erzincan–Erzurum Highway in Eastern Anatolia Region
Ertugay M. F., Ertugay N., Özdokur K. V.
Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi , vol.18, no.1, pp.264-273, 2025 (Peer-Reviewed Journal)
2024
20244. Microwave drying of black rosehip (Rosa pimpinellifolia L.) fruit: optimization for enhanced anthocyanin content and analysis of physicochemical properties and bioaccessibility
Pashazadeh H., Redha A. A., Johnson J. B., Koca İ., Ertugay M. F.
JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS , vol.132, pp.2-9, 2024 (SCI-Expanded)
2020
20205. ICE CREAM WITH ORGANIC KAVILCA (BUCKWHEAT) FIBRE: MICROSTRUCTURE, THERMAL, PHYSICOCHEMICAL AND SENSORY PROPERTIES
Ertugay M. F., Yangilar F., Cebi K.
CARPATHIAN JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, vol.12, pp.35-50, 2020 (Peer-Reviewed Journal)
2019
20196. The Effects of Emulsifiers and their Different Forms on the Physical, Chemical and Textural Properties of Sponge Cakes
Özhamamcı İ., Çakıroğlu K., Ertugay M. F.
SSRG International Journal of Engineering Trends and Technology
, vol.67, no.1, pp.1-6, 2019 (Scopus)
2017
20177. Preparation of honey tablet by vacuum cooking
Pashazadehkelisakand H., ERTUGAY M. F.
International Journal of Engineering Trends and Technology , vol.53, no.2, pp.114-117, 2017 (Peer-Reviewed Journal)
2017
20178. The effect of ultrasonic treatments on turbidity, microbial load, and polyphenol oxidase (PPO) activity of plum nectar
Irkilmez M. U., Baslar M., Sağdıç O., Arıcı M., Ertugay M. F.
JOURNAL OF FOOD MEASUREMENT AND CHARACTERIZATION
, vol.11, no.2, pp.380-387, 2017 (SCI-Expanded)
2015
20159. Effect of thermosonication on physicochemical, microbiological and sensorial characteristics of ayran during storage
Erkaya T., Baslar M., Şengül M., Ertugay M. F.
ULTRASONICS SONOCHEMISTRY
, vol.23, pp.406-412, 2015 (SCI-Expanded)
2014
201410. The effect of ultrasonic treatments on cloudy quality-related quality parameters in apple juice
Ertugay M. F., Baslar M.
INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES
, vol.26, pp.226-231, 2014 (SCI-Expanded)
2013
201311. The effect of ultrasound and photosonication treatment on polyphenoloxidase (PPO) activity, total phenolic component and colour of apple juice
Baslar M., Ertugay M. F.
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, vol.48, no.4, pp.886-892, 2013 (SCI-Expanded)
2013
201312. Kayısıların ultrases yardımlı ozmotik kurutulması
Topdaş E. F., ERTUGAY M. F.
GIDA , vol.38, no.5, pp.299-306, 2013 (Peer-Reviewed Journal)
2013
201313. Effect of pulsed electric field treatment on polyphenol oxidase, total phenolic compounds, and microbial growth of apple juice
Ertugay M. F., Baslar M., Ortakçı F.
TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE AND FORESTRY
, vol.37, no.6, pp.772-780, 2013 (SCI-Expanded)
2012
201214. Effect of ultrasound treatment on steady and dynamic shear properties of glucomannan based salep dispersions: Optimization of amplitude level, sonication time and temperature using response surface methodology
Karaman S., Yılmaz M. T., Ertugay M. F., Baslar M., Kayacier A.
ULTRASONICS SONOCHEMISTRY
, vol.19, no.4, pp.928-938, 2012 (SCI-Expanded)
2012
201215. Determination of contamination levels of lead (Pb) and cadmium (Cd) in wheat grown around Beyşehir-Isparta highway
Ertugay M. F., Başlar M.
Dünya Gıda , vol.1, pp.84-88, 2012 (Peer-Reviewed Journal)
2012
201216. Correlation between the protein content and mechanical properties of wheat
Baslar M., Kalkan F., Kara M., Ertugay M. F.
TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE AND FORESTRY
, vol.36, no.5, pp.601-607, 2012 (SCI-Expanded)
2012
201217. Yüksek hidrostatik basınç ve vurgulu elektriksel alan işlemlerinin maillard reaksiyonu üzerine etkisi
Topdaş E. F., ERTUGAY M. F.
GIDA , vol.37, no.4, pp.235-242, 2012 (Peer-Reviewed Journal)
2012
201218. The effect of acoustic energy on viscosity and serum separation of traditional ayran, a Turkish yogurt drink
Ertugay M. F., Baslar M., Şengül M., Sallan S.
GIDA , vol.37, no.5, pp.253-257, 2012 (Peer-Reviewed Journal)
2011
201119. Effect of photosonication treatment on inactivation of total and coliform bacteria in milk
ŞENGÜL M., Erkaya T., Baslar M., Ertugay M. F.
FOOD CONTROL
, vol.22, no.11, pp.1803-1806, 2011 (SCI-Expanded)
2011
201120. Gıdaların Kalite Özelliklerinin Belirlenmesinde Yakın Kızılötesi NIR Spektroskopisi
ERTUGAY M. F., BAŞLAR M.
Gıda , vol.36, no.1, pp.49-54, 2011 (Peer-Reviewed Journal)
2011
201121. Determination of protein and gluten quality-related parameters of wheat flour using near-infrared reflectance spectroscopy (NIRS)
Baslar M., Ertugay M. F.
TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE AND FORESTRY
, vol.35, no.2, pp.139-144, 2011 (SCI-Expanded)
2011
201122. Meyve ve sebzelerde vaks uygulamaları
ERTUGAY M. F., Sallan S.
GIDA , vol.36, no.3, pp.153-160, 2011 (Peer-Reviewed Journal)
2011
201123. Elmaların Ozmotik Kurutulması Üzerine Ultrases İşleminin Etkisi
Topdaş E. F., Baslar M., Ertugay M. F.
AKADEMIK GIDA , no.53, pp.1-4, 2011 (Peer-Reviewed Journal)
2010
201024. Microbiological and Compositional Characteristics of Cecil Cheese Collected from Households in Erzurum, Turkey
DİKBAŞ N., Senguel M., Ertugay M. F.
ASIAN JOURNAL OF CHEMISTRY
, vol.22, no.1, pp.483-491, 2010 (SCI-Expanded)
2009
200925. Yoğurdun su tutma kapasitesi üzerine ultrasonik homojenizasyon işleminin etkisi.
SENGUL M., BASLAR M., ERKAYA T., ERTUGAY M. F.
GIDA , vol.34, no.4, pp.219-222, 2009 (Peer-Reviewed Journal)
2008
200826. Ekmek Bayatlaması ve Bayatlama Derecesini Ölçmede Kullanılan Yöntemler: II
Gerçekaslan K. E., Kotancılar H. G., Karaoğlu M., ERTUGAY M. F.
GIDA , vol.33, no.1, pp.27-34, 2008 (Peer-Reviewed Journal)
2007
200727. Rheological characteristics of carob pekmez
Senguel M., Ertugay M. F., Senguel M., Yueksel Y.
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD PROPERTIES
, vol.10, no.1, pp.39-46, 2007 (SCI-Expanded)
2007
200728. Ambalajlama işleminin ekmeğin su aktivitesi üzerine etkisi
ERTUGAY M. F.
GIDA , vol.31, no.1, pp.43-47, 2007 (Peer-Reviewed Journal)
2006
200629. Microbiological and chemical properties of Cheese helva produced in Turkey
Sengul M., Ertugay M. F.
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD PROPERTIES
, vol.9, no.2, pp.185-193, 2006 (SCI-Expanded)
2005
200530. The effect of fermentation and storage on free amino acids of tarhana
Erbas M., Ertugay M. F., Erbas M., Certel M.
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCES AND NUTRITION
, vol.56, no.5, pp.349-358, 2005 (SCI-Expanded)
2005
200531. Moisture adsorption behaviour of semolina and farina
ERBAS M., Ertugay M. F., CERTEL M.
JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
, vol.69, no.2, pp.191-198, 2005 (SCI-Expanded)
2005
200532. Rheological, physical and chemical characteristics of mulberry pekmez
Sengul M., Ertugay M. F., Sengul M.
FOOD CONTROL
, vol.16, no.1, pp.73-76, 2005 (SCI-Expanded)
2005
200533. Gıda Muhafazasında İyonlayıcı Radyasyon Kullanımı ve Son Gelişmeler-I-II
Tomar O., ERTUGAY M. F.
Dünya Gıda , pp.3-6, 2005 (Peer-Reviewed Journal)
2004
200434. Effect of ultrasound treatment on milk homogenisation and particle size distribution of fat
Ertugay M. F., Sengul M., Sengul M.
TURKISH JOURNAL OF VETERINARY & ANIMAL SCIENCES
, vol.28, no.2, pp.303-308, 2004 (SCI-Expanded)
2004
200435. Yenilebilir film ve kaplamalar
ERTUGAY M. F., Tomar O.
AKADEMİK GIDA , vol.2, no.10, pp.8-14, 2004 (Peer-Reviewed Journal)
2003
200336. The effect of ultrasound on lactoperoxidase and alkaline phosphatase enzymes from milk
Ertugay M. F., Yuksel Y., Sengul M.
MILCHWISSENSCHAFT-MILK SCIENCE INTERNATIONAL
, vol.58, pp.593-595, 2003 (SCI-Expanded)
2003
200337. Kırık, Lancer, arpa çavdar, yulaf ve mısırın sorpsiyon izosterik ısılarının hesaplanması
ERTUGAY M. F.
GIDA , vol.28, no.5, pp.467-471, 2003 (Peer-Reviewed Journal)
2000
200038. Moisture adsorption isotherms of Tarhana at 25 degrees C and 35 degrees C and the investigation of fitness of various isotherm equations to moisture sorption data of Tarhana
Ertugay M. F., Certel M., Gurses A.
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
, vol.80, no.14, pp.2001-2004, 2000 (SCI-Expanded)
2000
200039. Moisture sorption isotherms of cereals at different temperatures
Ertugay M. F., CERTEL M.
NAHRUNG-FOOD
, vol.44, no.2, pp.107-109, 2000 (SCI-Expanded)
2000
200040. Bazı kuru fasulye çeşitlerinin su sorpsiyon özellikleri
ERTUGAY M. F.
Dünya Gıda , vol.6, pp.91-92, 2000 (Peer-Reviewed Journal)
1999
199941. The Determination of Fitness of Various Isotherm Equations to Moisture Sorption Data of Kırık, Lancer Barley, Rye, Oat and Corn
ERTUGAY M. F., Certel M.
TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE AND FORESTRY , vol.23, no.5, pp.1079-1085, 1999 (SCI-Expanded)
1997
199742. Moisture sorption isotherms of Tarhana
Certel M., ERTUGAY M. F.
TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE AND FORESTRY , vol.21, no.5, pp.475-479, 1997 (SCI-Expanded)
1996
199643. Gıdalarda su aktivitesinin termodinamiği
CERTEL M., ERTUGAY M. F.
GIDA , vol.21, no.3, pp.193-199, 1996 (Peer-Reviewed Journal)
1996
199644. Gıdalarda nem sorpsiyon izotermleri
CERTEL M., ERTUGAY M. F.
Standart , vol.35, no.417, pp.44-47, 1996 (Peer-Reviewed Journal)
1996
199645. Gıdalarda su aktivitesinin kontrol ve belirleme yöntemleri-I
CERTEL M., ERTUGAY M. F.
GIDA , vol.21, no.1, pp.31-34, 1996 (Peer-Reviewed Journal)
1996
199646. Bazı gıda maddelerinin ısıl yayılım katsayılarının deneysel olarak belirlenmesi
CERTEL M., Tülek Y., ERTUGAY M. F., Aktaş N., Doğan Ü.
Standard , vol.35, no.418, pp.132-137, 1996 (Peer-Reviewed Journal)
1995
199547. Süne zararı görmüş buğdaylar ile görmemiş buğdaylara farklı tavlama metotları uygulamasının I: Öğütme değeri ile unun bazı kalitatif özellikleri üzerine etkisi
Ertugay Z., Çelik İ., Elgün A., ERTUGAY M. F.
Un Mamülleri Dünyası , vol.4, no.2, pp.4-10, 1995 (Peer-Reviewed Journal)
1995
199548. Süne zararı görmüş buğdaylar ile görmemiş buğdaylara farklı tavlama metotları uygulamasının II: Hamurun reolojik özellikleri üzerine etkisi
Ertugay Z., Çelik İ., Elgün A., ERTUGAY M. F.
Un Mamülleri Dünyası , vol.4, no.3, pp.4-10, 1995 (Peer-Reviewed Journal)
1995
199549. Süne zararı görmüş buğdaylar ile görmemiş buğdaylara farklı tavlama metotları uygulamasının III: Ekmek özellikleri üzerine etkisi.
Ertugay Z., Çelik İ., Elgün A., ERTUGAY M. F.
Un Mamülleri Dünyası , vol.4, no.4, pp.10-17, 1995 (Peer-Reviewed Journal)
1994
199450. Gıdalarda ısıl yayılım ve ısıl iletkenlik katsayılarının belirlenmesi
Certel M., ERTUGAY M. F.
Standard , vol.33, no.391, pp.22-29, 1994 (Peer-Reviewed Journal)
Papers Presented at Peer-Reviewed Scientific Conferences
2024
20241. THE EFFECT OF DRYING PROCESS ON MICROBIOLOGICAL CHARACTERS AND WATER ACTIVITY OF ERZINCAN TULUM CHEESE
Batmaz B., ERTUGAY M. F.
6TH INTERNATIONAL ARTEMIS CONGRESS ON HEALTH AND SPORT SCIENCES, İstanbul, Turkey, 17 January 2024, (Summary Text)
2018
20182. Rheological Behavior of Ice Cream Mixes Produced With Lyophilized Prickly Pear
ŞENGÜL M., TOPDAŞ E. F., ERTUGAY M. F., DAĞDEMİR E.
The International Symposium Food Rheology and Texture, İstanbul, Turkey, 19 - 21 October 2018, (Full Text)
2017
20173. Radyo Frekansı ve Gıda Endüstrisinde Uygulamaları
Çakıroğlu K., ERTUGAY M. F.
International Conference on Advanced Engineering Technologies, Bayburt, Turkey, 21 - 23 September 2017, pp.405, (Full Text)
2016
20164. Tahinlerde Yağ Ayrımı Probleminin Çözülmesi İçin Ultrases İşleminin Kullanılması
BASLAR M., Başdoğan H., Karasu S., ERTUGAY M. F., Arıcı M.
Türkiye 12. Gıda Kongresi, Edirne, Turkey, 5 - 07 October 2016, pp.1, (Full Text)
2016
20165. The effect of ultrasonic treatments on turbidity, microbial load and polyphenoloxidase (PPO) activity of plum nectar
İrkilmez M. Ü., Baslar M., Ertugay M. F., Sağdıç O., Arıcı M.
15th Meeting of the European Society of Sonochemistry-ESS15, İstanbul, Turkey, 27 June - 01 July 2016, pp.1, (Full Text)
2010
20106. Determination Of Contamination Levels Of Lead (Pb) And Cadmium (Cd) In Wheat Grown Around Beyşehir - Isparta Highway
ERTUGAY M. F., BASLAR M., Sallan S.
1st International Congress on Food Technology, Antalya, Turkey, 3 - 06 November 2010, pp.1, (Full Text)
2010
20107. Prediction Of Protein And Gluten Quality-Related Parameters Of Wheat Flour Using Near-Infrared Reflectance Spectroscopy (NIRS)
BASLAR M., ERTUGAY M. F.
1st International Congress on Food Technology, Antalya, Turkey, 3 - 06 November 2010, pp.1, (Full Text)
2008
20088. The Effect of Ultrasonic Treatment on Water Holding Capacity of Yoghurt
ERTUGAY M. F., Şengül M., BASLAR M., ERKAYA T.
6th Euro Fed Lipid Congress: Oils, Fats and Lipids in the 3rd Millennium: Challenges, Achievements and Perspectives, Athens, Greece, 7 - 10 September 2008, pp.1, (Full Text)
2007
20079. Determination of protein, wet and dry gluten of wheat flours by near-infrared spectroscopy
ERTUGAY M. F., Kotancılar H. G., Wehling R. L.
2nd International Congress on Food and Nutrition, İstanbul, Turkey, 24 - 26 October 2007, pp.1, (Full Text)
2007
200710. Near Infrared Spectroscopy in determination of food quality
ERTUGAY M. F., BASLAR M., DIKBAS N.
2nd International Congress on Food and Nutrition, İstanbul, Turkey, 24 - 26 October 2007, pp.1, (Full Text)
2007
200711. Predicting moisture and degree of cook in nixtamalized maize by near infrared spectroscopy
Wehling R. L., ERTUGAY M. F., Ratyanake W., Jackson D. S.
AACC International Annual Meeting, Texas, United States Of America, 7 - 10 October 2007, pp.1, (Full Text)
2006
200612. Ekmeğin bayatlaması ve tayin metotları
Kotancılar H. G., Karaoğlu M., Gerçekaslan K. E., ERTUGAY M. F.
Hububat Ürünleri Teknolojisi Kongresi., Gaziantep, Turkey, 7 - 08 September 2006, pp.1, (Full Text)
2006
200613. Erzurum'da Üretilen Çeçil Peynirinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi
DIKBAS N., ERTUGAY M. F., Şengül M.
Türkiye 9. Gıda Kongresi, Bolu, Turkey, 24 - 26 May 2006, pp.1, (Full Text)
2005
200514. 2005. Rheological, physical and chemical characteristics of carob pekmez
ERTUGAY M. F., Şengül M., Şengül M.
1st International Food and Nutrition Congress. Food Safety and Quality, İstanbul, Turkey, 15 - 18 June 2005, pp.1, (Full Text)
2004
200415. Erzurum’da üretilen peynir helvasının bazı kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi
Şengül M., ERTUGAY M. F.
Türkiye 8. Gıda Kongresi., Bursa, Turkey, 26 - 28 May 2004, pp.1, (Full Text)
2002
200216. Damıtılarak elde edilen kurutulmuş tahıl yan ürünleri (DDG ve DDGS) ve gıda sanayinde kullanım imkânları
ERTUGAY M. F.
Hububat Ürünleri Teknolojisi Kongre ve Sergisi, Gaziantep, Turkey, 3 - 04 October 2002, pp.1, (Full Text)
1999
199917. Gıda sanayinde yüksek şiddetli elektriksel alan uygulaması
ERTUGAY M. F.
2000’li yıllarda gıda bilimi ve teknolojisi kongresi, İzmir, Turkey, 18 - 20 December 1999, pp.1, (Full Text)
Books
2016
20161. Ultrasonic Applications for Juice Making
Baslar M., Biranger Yildirim H., Tekin Z. H., Ertugay M. F.
in: Handbook of Ultrasonics and Sonochemistry, Muthupandian Ashokkumar, Editor, Springer Singapore Government, Singapore, pp.1-22, 2016
Funded Projects
2017 - 2019
2017 - 2019Gıda Mühendisliği Bölümü Öğrenci Laboratuvarı Altyapı Projesi
Project Supported by Higher Education Institutions , BAP Research Project
ERTUGAY M. F. (Executive), ERDEN KARAOĞLAN F., AYGÜN T., KARAOĞLAN M., ŞAHİN Ö.
2017 - 2018
2017 - 2018Kavılca Lifi Kullanılarak Üretilen Dondurmaların Kalite ve Besinsel Özelliklerinin Tespiti
Project Supported by Higher Education Institutions , BAP Research Project
YANGILAR F. (Executive), ERTUGAY M. F., ÇEBİ K., YILDIZ P. O.
2015 - 2018
2015 - 2018Erzincan Üniversitesi Ar-Ge Faaliyetleri Alt Yapısının Geliştirilmesi
Project Supported by Higher Education Institutions , BAP Research Project
ERTUGAY M. F. (Executive), AKAR F., ZENCİR Ö.
2015 - 2018
2015 - 2018Ekmeğin Raf Ömrü Üzerine Radyo Frekansı, Koruyucu ve Oksijen Emici Kullanımının Etkilerinin İncelenmesi
Project Supported by Higher Education Institutions , BAP Research Project
ERTUGAY M. F. (Executive), AKŞEHİR K.
2013 - 2016
2013 - 2016Sebzelerin mikrobiyal ve pestisit güvenliğinin sağlanmasında ultrases ve düşük şiddet elektrik akımının birlikte kullanılma olanaklarının belirlenmesi
TUBITAK Project
ERTUGAY M. F.
2014 - 2015
2014 - 2015Moda Tasarımı Programının Atölye Alt Yapısının Kurulması
Project Supported by Higher Education Institutions , BAP Research Project
ERTUGAY M. F. (Executive), ÖZDEMİR A. O.
Patent
2018
2018Bulanık elma suyu üretiminde termosonikasyon işleminin kullanılması
Patent
Registered / Approved, The Invention Registration Number: 2013 00389 , Standard Registration
Memberships and Roles in Scientific Organizations
2018 - Continues
2018 - ContinuesKOSGEB
Member of Science Committee
2021 - 2024
2021 - 2024BİYOTEG
Executive Board Member
2017 - 2019
2017 - 2019TÜBİTAK BİYOTEG
Member of Advisory Board
2006 - 2007
2006 - 2007
Tarım, Orman ve Veteriner Araştırma Grubu (TOVAG)
Member
Roles in Event Organizations
Kasım 2022
Kasım 20224th International Conference on Advanced Engineering Technologies
Scientific Congress
Ertugay M. F.
Bayburt, Turkey
Kasım 2022
Kasım 2022II. INTERNATIONAL CONGRESS ON MINERAL WATER “Mineral Water: Forever”
Scientific Congress
Ertugay M. F.
İstanbul, Turkey
Congress and Symposium Activities
01 September 2017 - 01 September 2017
01 September 2017 - 01 September 2017International Conference on Advanced Engineering Technologies
Panelists
Bayburt-Turkey
01 November 2010 - 01 November 2010
01 November 2010 - 01 November 20101st International Congress on Food Technology
Attendee
Antalya-Turkey
01 September 2008 - 01 September 2008
01 September 2008 - 01 September 20086th Euro Fed Lipid Congress: Oils, Fats and Lipids in the 3rd Millennium: Challenges, Achievements and Perspectives
Attendee
Athína-Greece
01 October 2007 - 01 October 2007
01 October 2007 - 01 October 20072nd International Congress on Food and Nutrition
Attendee
İstanbul-Turkey
01 October 2007 - 01 October 2007
01 October 2007 - 01 October 20072nd International Congress on Food and Nutrition
Attendee
İstanbul-Turkey
01 October 2007 - 01 October 2007
01 October 2007 - 01 October 20072nd International Congress on Food and Nutrition
Attendee
-Turkey
01 October 2007 - 01 October 2007
01 October 2007 - 01 October 2007AACC International Annual Meeting
Attendee
Texas-United States Of America
01 September 2006 - 01 September 2006
01 September 2006 - 01 September 2006Hububat Ürünleri Teknolojisi Kongresi
Attendee
Gaziantep-Turkey
01 May 2006 - 01 May 2006
01 May 2006 - 01 May 2006Türkiye 9. Gıda Kongresi
Attendee
Bolu-Turkey
01 June 2005 - 01 June 2005
01 June 2005 - 01 June 20051st International Food and Nutrition Congress. Food Safety and Quality
Attendee
İstanbul-Turkey
01 May 2004 - 01 May 2004
01 May 2004 - 01 May 2004Türkiye 8. Gıda Kongresi
Attendee
Bursa-Turkey
01 October 2002 - 01 October 2002
01 October 2002 - 01 October 2002Hububat Ürünleri Teknolojisi Kongre ve Sergisi
Attendee
Gaziantep-Turkey
01 December 1999 - 01 December 1999
01 December 1999 - 01 December 19992000’li yıllarda gıda bilimi ve teknolojisi kongresi
Attendee
İzmir-Turkey
Scholarships
2006 - 2006
2006 - 20062219 Yurtdışı Doktora Sonrası Araştırma Bursu
TUBITAK
Citations
Total Citations (WOS): 45
h-index (WOS): 3
Jury Memberships
May-2024
May 2024Post Graduate
- Atatürk Üniversitesi
January-2024
January 2024Post Graduate
- Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
December-2023
December 2023Doctoral Examination
- Atatürk Üniversitesi
December-2023
December 2023Doctoral Examination
- Atatürk Üniversitesi
December-2023
December 2023Doctoral Examination
- Atatürk Üniversitesi
May-2022
May 2022Doctoral Examination
- Atatürk Üniversitesi
December-2021
December 2021Doctorate
- Atatürk Üniversitesi
November-2021
November 2021Doctorate
- Yıldız Teknik Üniversitesi
August-2021
August 2021Post Graduate
- Atatürk Üniversitesi
May-2021
May 2021Doctoral Examination
- Atatürk Üniversitesi
May-2021
May 2021Doctoral Examination
- Atatürk Üniversitesi
April-2021
April 2021Doctoral Examination
- Atatürk Üniversitesi
January-2021
January 2021Doctoral Examination
- Atatürk Üniversitesi
December-2020
December 2020Post Graduate
- Atatürk Üniversitesi
December-2020
December 2020Doctoral Examination
- Atatürk Üniversitesi
December-2020
December 2020Doctoral Examination
- Atatürk Üniversitesi
November-2020
November 2020Doctorate
- Atatürk Üniversitesi
Scientific Research / Working Group Memberships
2006 - 2006
2006 - 2006