Eğitim Bilgileri
2014 - 2018
2014 - 2018Doktora
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Türkiye
2010 - 2013
2010 - 2013Yüksek Lisans
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Mühendislik Ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Türkiye
2002 - 2007
2002 - 2007Lisans
Gaziantep Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Türkiye
Araştırma Alanları
Gıda Mühendisliği
Gıda Bilimleri
Gıda Kimyası
Gıda Mikrobiyolojisi
Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu
Gıda Katkı Maddeleri
Gıda Teknolojisi
Et ve Et Ürünleri Teknolojisi
Mühendislik ve Teknoloji
Yönetimsel Görevler
2019 - Devam Ediyor
2019 - Devam EdiyorÜniversite Yönetim Kurulu Üyesi
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu, Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü
Akademi Dışı Deneyim
2011 - 2012
2011 - 2012Alan Öğretmeni
Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Alan Öğretmeni
2007 - 2008
2007 - 2008Sorumlu Yönetici
Güneş Gıda ve Yağ San. A.Ş. Yeşilova/Kocaeli, Sorumlu Yönetici
Yönetilen Tezler
2025
2025Yüksek Lisans
SICAK HAVA FRİTÖZÜ (AİR FRYER) İLE PİŞİRME YÖNTEMİNİN HAMBURGER KÖFTESİNDE POLİSİKLİK AROMATİK HİDROKARBON (PAH) OLUŞUMU ÜZERİNE ETKİSİ
Akşit Z. (Danışman)
Z.GÜNYEL(Öğrenci)
Makaleler
Tümü (21)
SCI-E, SSCI, AHCI (7)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (9)
ESCI (2)
Scopus (8)
TRDizin (10)
Diğer Yayınlar (4)
2025
20251. Chemical composition and antimicrobial activity of Scrophularia catariifolia Boiss. & Heldr essential oil
AKŞİT Z.
Journal of Essential Oil-Bearing Plants
, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20252. Comprehensive phenolic profiling and biological evaluation of Centaurea glastifolia L. (Asteraceae)
Gözcü S., Akşit Z., Aydın A., Yılmaz M. A., Şimşek S.
Natural Product Research
, cilt.39, sa.4, ss.633-644, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
20243. Antimicrobial Activity and Chemical Composition of Essential Oil Extracted from Hyoscyamus niger L. Inflorescence
GÖZCÜ S., AKŞİT Z., AKŞİT H.
Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
, cilt.17, sa.3, ss.751-760, 2024 (TRDizin)
2024
20244. Psephellus huber-Marathi (Wagenitz) Wagenitz'in Potansiyelini Keşfetme: Fitokimyasal Bileşiminin Kapsamlı Bir UHPLC-MS/MS Analizi ve Antioksidan, Antimikrobiyal ve Antiproliferatif Aktivitelerinin Değerlendirmesi
AKMAN T. C., ŞİMŞEK S., AKŞİT Z., AYDIN A., YILMAZ M. A.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
, cilt.27, sa.4, ss.782-792, 2024 (ESCI, TRDizin)
2024
20245. Siringaldehit Bazlı Yeni 2,4,6-Triarilpiridin Türevlerinin Antioksidan Aktiviteleri ve Teorik Profili
ALBAYRAK E. N., ŞİMŞEK S., MUSATAT A. B., MUSATAT A. B., AKŞİT Z., AKŞİT H., et al.
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi
, cilt.12, sa.2, ss.981-999, 2024 (TRDizin)
2024
20246. Liquid chromatography–tandem mass spectrometry profile and antioxidant, antimicrobial, antiproliferative, and enzyme activities of Thymus pectinatus and Thymus convolutus: in vitro and in silico approach
Akman T. Ç., Şimşek S., Akşit Z., Akşit H., Aydın A., Tüfekçi A. R., et al.
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
, cilt.104, sa.7, ss.4039-4049, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
20247. Phytochemical analysis and biological evaluation of Ferulago setifolia K. Koch
Gözcü S., Akşit Z., Şimşek S., Kandemir A., Aydın A., Yılmaz M. A., et al.
Journal of the Science of Food and Agriculture
, cilt.104, sa.3, ss.1382-1390, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
20248. Chemical composition, antifungal, antibacterial, and insecticidal activity of Echinophora chrysantha essential oil
AKŞİT Z., FIRAT M. Ç., AKŞİT H., Bayar Y., ALKAN M., ŞİMŞEK S.
Journal of Essential Oil-Bearing Plants
, cilt.27, sa.2, ss.374-382, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
20249. LC-MS /MS characterization and biological activities of Morina persica L. (Caprifoliaceae)
Gözcü S., Akşit Z., Şimşek S., Kandemir A., Aydın A., Yilmaz M. A., et al.
Journal of Research in Pharmacy
, cilt.28, sa.4, ss.961-973, 2024 (ESCI, Scopus, TRDizin)
2023
202310. Chemical Composition and Antibacterial Activity of Three Volatile Oils Extracted from Nigella sativa L. Seeds
Gözcü S., Akşit Z.
Ordu University , cilt.6, sa.4, ss.662-666, 2023 (TRDizin)
2023
202311. CHEMICAL COMPOSITION AND ANTIFUNGAL ACTIVITY OF Origanum acutidens ESSENTIAL OIL AGAINST Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) DE BARY AND Phytophthora infestans (Mont.) DE BARY
Bayar Y., Akşit Z., ŞİMŞEK S., KANDEMİR A.
Black Sea Journal of Agriculture
, cilt.6, sa.5, ss.439-443, 2023 (TRDizin)
2023
202312. LC-ESI-MS/MS Chemical Characterization, Antioxidant and Antidiabetic Properties of Propolis Extracted with Organic Solvents from Eastern Anatolia Region
Akman T. Ç., Şimşek S., Kayir Ö., Akşit Z., Akşit H., Genc N.
Chemistry and Biodiversity
, cilt.20, sa.5, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
202313. Using Grapefruit and Tomato Waste in O/W Type Chicken Meat Emulsion
AKŞİT Z., Gençcelep H.
Brazilian Archives of Biology and Technology
, cilt.66, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
202314. Purification of α-pinene, sabinene, and 2,4,5-trimethyl benzaldehyde using NP-Prep-HPLC from Ferulago setifolia essential oil and their antibacterial activity
AKŞİT Z., AKŞİT H., KANDEMİR A.
Journal of Essential O il & Plant Composition , cilt.1, sa.2, ss.54-59, 2023 (Hakemli Dergi)
2022
202215. LC-MS/MS profiling phytochemical content of Echinophora chrysantha (Apiaceae) and antiproliferative, antioxidant activity
AKŞİT Z., AKŞİT H., ŞİMŞEK S., KANDEMİR A., KÖKSAL E.
Pharmacy & Pharmacology International Journal , cilt.10, sa.5, ss.190-194, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
202216. Emulsion Properties of Quince Waste
AKŞİT Z., GENÇCELEP H.
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi , cilt.2022, sa.42, ss.83-87, 2022 (TRDizin)
2022
202217. Effects of spray and freeze-drying methods on aroma compounds, sensory characteristics, physicochemical composition, antioxidant and antimicrobial properties of instant sage (Salvia rosifolia Sm.) tea
BALTACI C., AKŞİT Z., Şidim M.
Turkish Journal of Analytical Chemistry
, cilt.4, sa.1, ss.19-30, 2022 (TRDizin)
2021
202118. Investigation of Tomato, Quince and Grapefruit Waste; Compositions and Functional Properties
AKŞİT Z., GENÇCELEP H.
Hittite Journal of Science and Engineering
, cilt.8, sa.1, ss.19-26, 2021 (TRDizin)
2020
202019. CHEMICAL, MICROBIOLOGICAL AND SENSORIAL PROPERTIES OF ANCHOVY SAUSAGE
BALTACI C., AKŞİT Z., İLYASOĞLU H., KARATAŞ Ş. M., GÜNDOĞDU A.
Journal of Agriculture , cilt.3, sa.2, ss.23-32, 2020 (Hakemli Dergi)
2018
201820. Monitoring of the Validated Method for Aflatoxin Analysis with Internal and External Quality Control Analysis
BALTACI C., AKŞİT Z.
Gıda ve Yem Bilimi -Teknoloji Dergisi , cilt.20, sa.2, ss.1-11, 2018 (Hakemli Dergi)
2016
201621. Validation of HPLC Method for the Determination of 5-hydroxymethylfurfural in Pestil, Köme, Jam, Marmalade and Pekmez
BALTACI C., AKŞİT Z.
Hittite Journal of Science and engineering , cilt.3, sa.2, ss.91-97, 2016 (TRDizin)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2024
20241. ERZİNCAN TULUM PEYNİRİ VE RAF ÖMRÜ ÇALIŞMALARI
Yenice F., AKŞİT Z.
3RD INTERNATIONAL CONGRESS ON FOOD RESEARCHES, ICONFOOD’24, Sivas, Türkiye, 16 - 18 Ekim 2024, ss.212-221, (Tam Metin Bildiri)
2024
20242. PHENOLIC COMPOUNDS IN FOOD WASTE
AKBAŞ S., AKŞİT Z.
3RD INTERNATIONAL CONGRESS ON FOOD RESEARCHES, ICONFOOD’24, Sivas, Türkiye, 16 - 18 Ekim 2024, (Tam Metin Bildiri)
2024
20243. Essential Oil Of Betonica Orientalis L.: Constituents And Antibacterial Activity
GÖZCÜ S., AKŞİT Z.
9. INTERNATIONAL PALANDOKEN SCIENTIFIC STUDIES CONGRESS, Erzurum, Türkiye, 21 - 22 Eylül 2024, (Tam Metin Bildiri)
2023
20234. MİNİMUM İNHİBİSYON KONSANTRASYONU (MİK) ANALİZİNDE REZASURİN KULLANIMI
AKŞİT Z.
2. BİLSEL INTERNATIONAL TRUVA SCIENTIFIC RESEARCHES AND INNOVATION CONGRESS ÇANAKKALE /TÜRKİYE, Çanakkale, Türkiye, 16 - 17 Aralık 2023, ss.579-585, (Tam Metin Bildiri)
2023
20235. ANTIBACTERIAL ACTIVITY OF THYMUS MIGRICUS ESSENTIAL OILS
FIRAT M. Ç., AKŞİT Z.
2. BİLSEL INTERNATIONAL TRUVA SCIENTIFIC RESEARCHES AND INNOVATION CONGRESS, Çanakkale, Türkiye, 16 - 17 Aralık 2023, ss.586-593, (Tam Metin Bildiri)
2023
20236. Antibacterial Activity Of Thymus Migricus Essentıal Oils
Fırat M. Ç., Akşit Z.
2. BİLSEL INTERNATIONAL TRUVA SCIENTIFIC RESEARCHES AND INNOVATION CONGRESS 16-17 DECEMBER ÇANAKKALE / TURKEY, Çanakkale, Türkiye, 17 Aralık 2023, (Tam Metin Bildiri)
2023
20237. ACCELERATED SHELF LIFE FOR FRUIT JUICES
AKŞİT Z., İpek B.
2nd International Congress on Food Researches, ICONFOOD, Sivas, Türkiye, 16 - 18 Ekim 2023, ss.828-831, (Tam Metin Bildiri)
2023
20238. SHELF LIFE OF MEAT BALLS
AKŞİT Z., AKBAŞ S.
2nd International Congress on Food Researches, ICONFOOD, Sivas, Türkiye, 16 - 18 Ekim 2023, ss.832, (Özet Bildiri)
2023
20239. Synthesıs, Bıologıcal Actıvıty, and Theoretıcal Investıgatıons of 2,4,6-Trıarylpyrıdınes Based On Syrıngaldehyde
Albayrak E. N., Şimşek S., Akşit Z., Akşit H., Musatat A. B., Atahan A.
11. ULUSLARARASI BİLİMSEL ÇALIŞMALAR KONGRESİ, Antalya, Türkiye, 2 - 03 Mayıs 2023, ss.207-208, (Özet Bildiri)
2023
202310. Tetralon/Indanon Türevi Yeni Kalkon Türevlerinin Sentezi ve Biyoaktiviteleri
Durmuş T., Musatata A. B., Şimşek S., Akşit Z., Atahan A.
13th international congress of cosmetics chemistry, production and standardization, Antalya, Türkiye, 3 - 05 Şubat 2023, ss.76, (Özet Bildiri)
2023
202311. Benzotiyazol Türevi Yeni Bis-Kalkon Türevlerinin Sentezi ve Biyoaktiviteleri
Yalçın E., Musatat A. B., Şimşek S., Akşit Z., Atahan A.
13th international congress of cosmetics chemistry, production and standardization, Antalya, Türkiye, 3 - 05 Şubat 2023, ss.75, (Özet Bildiri)
2022
202212. Emulsion Properties Of Quince Waste
AKŞİT Z., GENÇCELEP H.
2nd International Conference on Engineering and Applied Natural Sciences on 15-18 October in 2022 at Konya/Turkey., Konya, Türkiye, 15 - 18 Ekim 2022, ss.336, (Özet Bildiri)
2020
202013. Isolation and Characterization of Chlorogenic Acid from Inula Heterolepis and Quantification in Some Plants Growing in Erzincan, Turkey
Akşit H., Şimşek S., Akşit Z., Köksal E.
International Eurasian Conference on BioTechnology and BioChemistry (BioTechBioChem 2020), Ankara, Türkiye, 16 - 18 Aralık 2020, ss.791-795, (Tam Metin Bildiri)
2020
202014. Meat tenderization methods
AKŞİT Z., ERDEMİR E.
2nd International Eurasian Conference onScience, Engineering and Technology, 7 - 09 Ekim 2020, (Özet Bildiri)
2020
202015. In vitro antidiabetic activity of methanolic extracts of some plants growing in Erzincan
AKŞİT H., ADEM Ş., AKŞİT Z., ŞİMŞEK S.
2nd International Eurasian Conference onScience, Engineering and Technology(EurasianSciEnTech 2020), 7 - 09 Ekim 2020, (Tam Metin Bildiri)
2020
202016. In vitro antidiabetic activity of methanolic extracts of some plant growing in Erzincan
Akşit H., Akşit Z., Şimşek S.
2nd International Eurasian Conference on Science, Engineering and Technology (EurasianSciEnTech 2020), Gaziantep, Türkiye, 7 - 09 Ocak 2020, ss.1203-1206, (Tam Metin Bildiri)
2019
201917. Texture Profile Analysis of Quince Waste Emulsion
AKŞİT Z., GENÇCELEP H.
International Conference on Agronomy and Food Science and Technology (Agrofoof), İstanbul, Türkiye, 19 - 21 Haziran 2019, ss.294-298, (Tam Metin Bildiri)
2019
201918. Dietary Fiber Composition of Tomato, Quince and Grapefruit Waste
AKŞİT Z., GENÇCELEP H.
International Conference on Agronomy and Food Science and Technology, 19 - 21 Haziran 2019, ss.299, (Özet Bildiri)
2018
201819. Some Characteristics of Instant Tea Produced from Mint (Mentha Piperita L.)
AKŞİT Z., KAYA C., TOPUZ S., BAYRAM M., AKŞİT H.
International Conference on Raw Materials to Processed Foods, Antalya, Türkiye, 11 - 13 Nisan 2018, ss.224, (Özet Bildiri)
2017
201720. Determination of Characteristics of Instant Tea Produced From Thyme (Thymus vulgaris)
KAYA C., AKŞİT Z., TOPUZ S., BAYRAM M., AKŞİT H.
1st International Symposium on Multidisciplinary Studies and Innovative Technologies, Tokat, Türkiye, 2 - 04 Kasım 2017, ss.11, (Özet Bildiri)
2017
201721. Method Validation of LC-MS/ MS Method in Multiple Mycotoxin Analysis
BALTACI C., AKŞİT Z.
3. Tarım ve Gıda Kongresi, Sivas, Türkiye, 26 - 28 Ekim 2017, (Özet Bildiri)
2017
201722. PRODUCTION OF INSTANT TEA FROM SAGE TEA (SALVIA)PLANTS, DETERMINATION OF ITS PHYSICO-CHEMICALPROPERTIES, AND PACKAGING
BALTACI C., ŞİDİM M., AKŞİT Z.
I. INTERNATIONAL CONGRESS on MEDICINAL and AROMATICPLANTS: “NATURAL and HEALTHY LIFE”, 10 - 12 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)
2017
201723. Drying meat and meat products
AKŞİT Z., ERDEMİR E.
International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies, 15 - 17 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)
2017
201724. Antioxidant activity of Achillea cappadocica
GENÇ N., AKŞİT H., ELMASTAŞ M., AKŞİT Z.
Uluslararası Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Kongresi, Konya, Türkiye, 9 - 12 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)
2017
201725. SESAME OİL COMPOSİTİON, CHARACTERİCTİCS AND EFFECT ON HEALTH
TANRIVERDİ E., AKŞİT Z., KARAGÖZ Ş.
1. Uluslararası Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Kongresi, Konya, Türkiye, 10 - 12 Mayıs 2017, ss.611, (Özet Bildiri)
2015
201526. Taze ve Kurutulmuş Kuşburnudan Üretilen MarmelatlarınınKarşılaştırılması
AKŞİT Z., TANRIVERDİ E.
kurutulmuş ve yarı kutulmuş gıdalar sempozyumu, Denizli, Türkiye, 13 - 15 Mayıs 2015, (Özet Bildiri)
2010
201027. PEF induced permeabilization of fresh plant leaves mint parsley thyme basil and dill for solid liquid extraction of phenolics
FİNCAN M., AKŞİT Z., OBA Ş., HAYTA M.
5th International Conference on the Food Factory for the Future, Gothenburg, İsveç, 30 - 31 Temmuz 2010, (Özet Bildiri)
2009
200928. A comparative study on pulsed electric field induced permeabilization of different plant tissues
AKŞİT Z., ETGÜ H., AKŞİT H., DEMİRTAŞ İ., HAYTA M., FİNCAN M.
Proceedings of the International Conference on Bio and Food Electrotechnologies, Bio Food Electrotechnologies, Fransa, 22 - 23 Ekim 2009, (Özet Bildiri)
2020
202029. Et ürünlerine uygulanan ısısal olmayan muhafaza teknikleri
ERDEMİR E., AKŞİT Z.
2nd International Eurasian Conference onScience, Engineering and Technology, 7 - 09 Ekim 2020, (Özet Bildiri)
Kitaplar
2021
20211. Gıda ürünleri imalatı sektöründe iş sağlığı ve güvenliği
ASLAN H., AKŞİT Z.
İş sağlığı ve güvenliği sektörel yönetimi, Aslan, İmran, Editör, Nobel akademik yayıncılık, Ankara, ss.437-493, 2021
2020
20202. An Alternative Edible Oil Source Sesame Oil
TANRIVERDİ E., AKŞİT Z., KARAGÖZ Ş.
Current Researches in Engineering and Architecture Sciences, Karapınar, Rıdvan Yılmaz, Tuncay, Editör, IVPE, Cetinje, ss.42-57, 2020
Desteklenen Projeler
2022 - 2025
2022 - 2025Gıdalarda Bozulmaya Neden Olan Pseudomonas aeruginosa'yı İnhibe Eden Bakteriyofajların Kırmızı Et ve UHT Sütte Koruyucu Olarak Kullanılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
YILMAZ N. (Yürütücü), AKŞİT Z., KAÇAR M.
2023 - 2024
2023 - 2024Rumex crispus ve Rumex ponticus bitkilerinin antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerinin belirlenmesi ve köftelerin raf ömrü üzerine etkisinin araştırılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Y.Lisans
AKŞİT Z. (Yürütücü), Kiraz S.
2020 - 2023
2020 - 2023Erzincan'da yetişen bazı endemik bitki türlerinin antibakteriyel ve antifungal potansiyellerinin değerlendirilmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
AKŞİT Z. (Yürütücü), ŞİMŞEK S., YILMAZ N., AKŞİT H.
Bilimsel Yayınlarda Hakemlikler
Ocak 2021
Ocak 2021Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Hakemli Bilimsel Dergi
Aralık 2020
Aralık 2020JOURNAL OF AGRICULTURE
Hakemli Bilimsel Dergi
Bilimsel Projelerde Hakemlikler
Mayıs 2022
Mayıs 2022Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
BAP Araştırma Projesi, Amasya Universitesi, Türkiye
Etkinlik Organizasyonlarındaki Görevler
Temmuz 2021
Temmuz 2021(IOCENS) International Online Conference On Engineering and Natural Sciences
Bilimsel Kongre / Sempozyum Organizasyonu
Akşit Z.
Gümüşhane, Türkiye
Atıflar
Toplam Atıf Sayısı (WOS): 1
h-indeksi (WOS): 1
Jüri Üyelikleri
Eylül-2022
Eylül 2022Tez Savunma (Yüksek Lisans)
ULTRASON DESTEKLİ VAKUM EMDİRME YÖNTEMİ İLE ALABALIK FİLETOLARININ DEFNE ESANSİYEL YAĞI İLE ZENGİNLEŞTİRİLMESİ - Gümüşhane Üniversitesi
Eylül-2022
Eylül 2022Tez Savunma (Yüksek Lisans)
FARKLI YÖNTEMLERLE ÜRETİLEN NAR EKŞİLERİNDE HİDROKSİMETİL FURFURAL (HMF) KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ - Gümüşhane Üniversitesi
Temmuz-2021
Temmuz 2021