Dr. Öğr. Üyesi MEHMET ÇAĞLAR FIRAT


Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu, Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü

Aşçılık Pr.


WoS Araştırma Alanları: Tarım Ve Çevre Bilimleri (Age), Tarım Bilimleri, Gıda Bilimi Ve Teknolojisi


Avesis Araştırma Alanları: Gıda Mühendisliği, Gıda Bilimleri, Gıda Mikrobiyolojisi, Mühendislik ve Teknoloji

Metrikler

Yayın

17

Yayın (WoS)

1

Yayın (Scopus)

1

Atıf (Scopus)

11

H-İndeks (Scopus)

1

Atıf (TrDizin)

2

H-İndeks (TrDizin)

1

Atıf (Diğer Toplam)

2

Proje

4

Açık Erişim

1
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Eğitim Bilgileri

2012 - 2020

2012 - 2020

Doktora

Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Türkiye

2010 - 2012

2010 - 2012

Yüksek Lisans

Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri, Gıda Mühendisliği, Türkiye

2002 - 2006

2002 - 2006

Lisans

Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği, Türkiye

Yaptığı Tezler

2020

2020

Doktora

Probiyotik Ve Antioksidan Özellikli Yoğurt Bakterilerinin İzolasyonu ve İdentifiye Edilen Suşlarla Üretilen Yoğurtların Bazı Mikrobiyolojik ve Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi

Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği

2012

2012

Yüksek Lisans

Geleneksel Ve Endüstriyel Yöntemlerle Üretilmiş Salamura Asma Yapraklarının Mikroflorasının Belirlenmesi

Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği

Yabancı Diller

B2 Orta Üstü

B2 Orta Üstü

İngilizce

Araştırma Alanları

Gıda Mühendisliği

Gıda Bilimleri

Gıda Mikrobiyolojisi

Mühendislik ve Teknoloji

Akademik Ünvanlar / Görevler

2020 - Devam Ediyor

2020 - Devam Ediyor

Dr. Öğr. Üyesi

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu, Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü

2015 - 2020

2015 - 2020

Öğretim Görevlisi

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu, Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü

2009 - 2015

2009 - 2015

Öğretim Görevlisi

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, İliç Dursun Yıldırım Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü

Yönetimsel Görevler

2013 - 2014

2013 - 2014

Metek Projesi Kapsamında Gıda Teknolojisi Programı için Müfredat Geliştirme Üyesi

Yüksek Öğretim Kurumu

Akademi Dışı Deneyim

2007 - 2009

2007 - 2009

Kalite Güvence Asistanı

Metro Cash&Carry, Kalite Güvence Asistanı

Verdiği Dersler

Yüksek Lisans

Yüksek Lisans

Probiyotik Gıda Tasarımı ve Üretimi

Laktik Asit Bakterileri ve Gıda Sanayiinde Kullanım Alanları

Lisans

Lisans

Besin Kontrolü ve Mevzuatı

Ön Lisans

Ön Lisans

Gıda Muhafaza Yöntemleri

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ

Beslenme İlkeleri

Hijyen ve Sanitasyon

Makaleler

Tümü (5)
SCI-E, SSCI, AHCI (1)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (1)
Scopus (1)
TRDizin (2)
Diğer Yayınlar (2)

Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler

2025

2025

1. MICROBIOLOGICAL EVALUATION OF PROBIOTIC LABELED FOOD PRODUCTS SOLD IN THE MARKET

İpek B., Fırat M. Ç.

CONIL 2025 SPRING | JUN 14-15, 2025 İSTANBUL/TÜRKİYE | INTERNATIONAL CONGRESS OF NEWSEARCHES IN MULTIDISCIPLINARY STUDIES, İstanbul, Türkiye, 14 - 15 Haziran 2025, ss.25, (Özet Bildiri)

2024

2024

2. GIDA MEVZUATI VE MEVCUT DURUM DEĞERLENDİRMESİ

FIRAT M. Ç.

3rd INTERNATIONAL CONGRESS ON FOOD RESEARCHES, Sivas, Türkiye, 16 - 18 Ekim 2024, ss.285-292, (Tam Metin Bildiri)

2023

2023

3. Antibacterial Activity Of Thymus Migricus Essentıal Oils

Fırat M. Ç., Akşit Z.

2. BİLSEL INTERNATIONAL TRUVA SCIENTIFIC RESEARCHES AND INNOVATION CONGRESS 16-17 DECEMBER ÇANAKKALE / TURKEY, Çanakkale, Türkiye, 17 Aralık 2023, (Tam Metin Bildiri) Creative Commons License Sürdürülebilir Kalkınma

2023

2023

4. ANTIBACTERIAL ACTIVITY OF THYMUS MIGRICUS ESSENTIAL OILS

FIRAT M. Ç., AKŞİT Z.

2. BİLSEL INTERNATIONAL TRUVA SCIENTIFIC RESEARCHES AND INNOVATION CONGRESS, Çanakkale, Türkiye, 16 - 17 Aralık 2023, ss.586-593, (Tam Metin Bildiri)

2014

2014

6. Erzincan’a Özgü Bir Tatlı ‘’Kasefe’’

FIRAT M. Ç., Silahşör Y.

4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Türkiye, 17 - 19 Nisan 2014, (Özet Bildiri)

2014

2014

7. Salamura Üzüm Yapraklarından İzole Edilen Maya Suşlarının Moleküler Metodlarla Tanısı

FIRAT M. Ç., ÇETİN B.

4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Türkiye, 17 - 19 Nisan 2014, (Özet Bildiri)

2014

2014

8. GELENEKSEL GIDA ÜRETİMİNDE KRİTİK KONTROL NOKTALARI

ÇETİN B., FIRAT M. Ç., DÜNDAR R.

4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Türkiye, 17 - 19 Nisan 2014, (Özet Bildiri)

Kitaplar

2025

2025

1. Süt Ürünleri ve Mikrobiyota

FIRAT M. Ç.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR III, ÇAKIR YUSUF, Editör, İksad International Publisig House, ss.93-112, 2025

2023

2023

2. SÜT KAYNAKLI BAKTERİLERİN POSTBİYOTİK ÖZELLİKLERİ

Fırat M. Ç., Günyel Z.

Süt ve Süt Ürünlerinde Yenilikçi Yaklaşımlar II, Çakır, Yusuf, Editör, İksad Yayınevi, Ankara, ss.121-141, 2023

2022

2022

3. PROBİYOTİK SÜT ÜRÜNLERİ

FIRAT M. Ç.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR, Çakır, Yusuf, Editör, PROBİYOTİK SÜT ÜRÜNLERİ, Ankara, ss.109-130, 2022

Bilimsel Yayınlarda Hakemlikler

Ekim 2024

Ekim 2024

Journal of Tourism and Gastronomy Studies

Hakemli Bilimsel Dergi

Haziran 2024

Haziran 2024

INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD ENGINEERING

SCI Kapsamındaki Dergi

Ekim 2023

Ekim 2023

Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Hakemli Bilimsel Dergi

Ağustos 2023

Ağustos 2023

Food Science and Engineering Research

Hakemli Bilimsel Dergi

Ekim 2022

Ekim 2022

Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Hakemli Bilimsel Dergi

Ocak 2022

Ocak 2022

GIDA

Hakemli Bilimsel Dergi

Etkinlik Organizasyonlarındaki Görevler

Ekim 2025

Ekim 2025

I. ULUSLARARASI ANADOLU'NUN TÜRKLEŞMESİ VE İSLAMLAŞMASI SEMPOZYUMU

Bilimsel Kongre / Sempozyum Organizasyonu

Fırat M. Ç.
Türkiye

Eylül 2025

Eylül 2025

Ulusal Turizm Kongresi

Bilimsel Kongre / Sempozyum Organizasyonu

Güneş E., FIRAT M. Ç.
Erzincan, Türkiye


Kongre ve Sempozyum Katılımı Faaliyetleri

01 Nisan 2014 - 01 Nisan 2014

01 Nisan 2014 - 01 Nisan 2014

Geleneksel Gıdalar Sempozyumu

Katılımcı

Adana-Türkiye