Eğitim Bilgileri
2012 - 2020
2012 - 2020Doktora
Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Türkiye
2010 - 2012
2010 - 2012Yüksek Lisans
Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri, Gıda Mühendisliği, Türkiye
2002 - 2006
2002 - 2006Lisans
Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği, Türkiye
Yaptığı Tezler
2020
2020Doktora
Probiyotik Ve Antioksidan Özellikli Yoğurt Bakterilerinin İzolasyonu ve İdentifiye Edilen Suşlarla Üretilen Yoğurtların Bazı Mikrobiyolojik ve Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi
Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği
2012
2012Yüksek Lisans
Geleneksel Ve Endüstriyel Yöntemlerle Üretilmiş Salamura Asma Yapraklarının Mikroflorasının Belirlenmesi
Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği
Yabancı Diller
B2 Orta Üstü
B2 Orta Üstüİngilizce
Araştırma Alanları
Gıda Mühendisliği
Gıda Bilimleri
Gıda Mikrobiyolojisi
Mühendislik ve Teknoloji
Akademik Ünvanlar / Görevler
2020 - Devam Ediyor
2020 - Devam EdiyorDr. Öğr. Üyesi
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu, Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü
2015 - 2020
2015 - 2020Öğretim Görevlisi
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu, Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü
2009 - 2015
2009 - 2015Öğretim Görevlisi
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, İliç Dursun Yıldırım Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü
Yönetimsel Görevler
2013 - 2014
2013 - 2014Metek Projesi Kapsamında Gıda Teknolojisi Programı için Müfredat Geliştirme Üyesi
Yüksek Öğretim Kurumu
Akademi Dışı Deneyim
2007 - 2009
2007 - 2009Kalite Güvence Asistanı
Metro Cash&Carry, Kalite Güvence Asistanı
Makaleler
Tümü (5)
SCI-E, SSCI, AHCI (1)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (1)
Scopus (1)
TRDizin (2)
Diğer Yayınlar (2)
2024
20241. Food Poisoning at Hotels, Tripadvisor Reviews in Türkiye
Fırat M. Ç., Şen N.
, cilt.12, sa.3, 2024 (TRDizin)
2024
20242. Geleneksel Yoğurtlardan Yoğurt Bakterilerinin İzolasyonu ve İzole Edilen Bakterilerin Yoğurt Nitelikleri Üzerine Etkisi
FIRAT M. Ç., ÇETİN B.
Food Science and Engineering Research , cilt.3, sa.2, ss.123-129, 2024 (Hakemli Dergi)
2024
20243. Chemical composition, antifungal, antibacterial, and insecticidal activity of Echinophora chrysantha essential oil
AKŞİT Z., FIRAT M. Ç., AKŞİT H., Bayar Y., ALKAN M., ŞİMŞEK S.
Journal of Essential Oil-Bearing Plants
, cilt.27, sa.2, ss.374-382, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2020
20204. Molecular Characterization of the Yeast Isolates Originating from Turkish Autochthonal Product, Brined Grapeleaves
Fırat M. Ç., Çetin B.
INTERNATIONAL JOURNAL OF ENGINEERING RESEARCH & TECHNOLOGY , cilt.9, sa.7, ss.883-886, 2020 (Hakemli Dergi)
2014
20145. Geleneksel ve Endüstriyel Yöntemlerle Üretilmiş Salamura Asma Yapraklarının Mikrobiyolojik ve Bazı Kimyasal Özellikleri/Microbiological and some Chemical Properties of Brined Grapevine Leaves Produced by Traditional and Industrial Methods
Fırat M. Ç., Çetin B.
ATATÜRK UNIVERSITY JOURNAL OF AGRICULTURAL FACULTY , cilt.45, sa.1, ss.15-19, 2014 (TRDizin)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2025
20251. MICROBIOLOGICAL EVALUATION OF PROBIOTIC LABELED FOOD PRODUCTS SOLD IN THE MARKET
İpek B., Fırat M. Ç.
CONIL 2025 SPRING | JUN 14-15, 2025 İSTANBUL/TÜRKİYE | INTERNATIONAL CONGRESS OF NEWSEARCHES IN MULTIDISCIPLINARY STUDIES, İstanbul, Türkiye, 14 - 15 Haziran 2025, ss.25, (Özet Bildiri)
2024
20242. GIDA MEVZUATI VE MEVCUT DURUM DEĞERLENDİRMESİ
FIRAT M. Ç.
3rd INTERNATIONAL CONGRESS ON FOOD RESEARCHES, Sivas, Türkiye, 16 - 18 Ekim 2024, ss.285-292, (Tam Metin Bildiri)
2023
20233. Antibacterial Activity Of Thymus Migricus Essentıal Oils
Fırat M. Ç., Akşit Z.
2. BİLSEL INTERNATIONAL TRUVA SCIENTIFIC RESEARCHES AND INNOVATION CONGRESS 16-17 DECEMBER ÇANAKKALE / TURKEY, Çanakkale, Türkiye, 17 Aralık 2023, (Tam Metin Bildiri)
2023
20234. ANTIBACTERIAL ACTIVITY OF THYMUS MIGRICUS ESSENTIAL OILS
FIRAT M. Ç., AKŞİT Z.
2. BİLSEL INTERNATIONAL TRUVA SCIENTIFIC RESEARCHES AND INNOVATION CONGRESS, Çanakkale, Türkiye, 16 - 17 Aralık 2023, ss.586-593, (Tam Metin Bildiri)
2014
20145. Yeni bir Dondurma Çeşidi üretiminde Kumkuat (Fortunella margarita)’ın kulanım alanları
ÇAKMAKÇI S., TOPDAŞ E. F., ÇAKIR Y., FIRAT M. Ç., Annakkaya P., Han H.
5. Gıda Mühendisliği Öğrenci Kongresi, Türkiye, 24 - 25 Nisan 2014, (Özet Bildiri)
2014
20146. Erzincan’a Özgü Bir Tatlı ‘’Kasefe’’
FIRAT M. Ç., Silahşör Y.
4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Türkiye, 17 - 19 Nisan 2014, (Özet Bildiri)
2014
20147. Salamura Üzüm Yapraklarından İzole Edilen Maya Suşlarının Moleküler Metodlarla Tanısı
FIRAT M. Ç., ÇETİN B.
4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Türkiye, 17 - 19 Nisan 2014, (Özet Bildiri)
2014
20148. GELENEKSEL GIDA ÜRETİMİNDE KRİTİK KONTROL NOKTALARI
ÇETİN B., FIRAT M. Ç., DÜNDAR R.
4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Türkiye, 17 - 19 Nisan 2014, (Özet Bildiri)
Kitaplar
2025
20251. Süt Ürünleri ve Mikrobiyota
FIRAT M. Ç.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR III, ÇAKIR YUSUF, Editör, İksad International Publisig House, ss.93-112, 2025
2023
20232. SÜT KAYNAKLI BAKTERİLERİN POSTBİYOTİK ÖZELLİKLERİ
Fırat M. Ç., Günyel Z.
Süt ve Süt Ürünlerinde Yenilikçi Yaklaşımlar II, Çakır, Yusuf, Editör, İksad Yayınevi, Ankara, ss.121-141, 2023
2022
20223. PROBİYOTİK SÜT ÜRÜNLERİ
FIRAT M. Ç.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR, Çakır, Yusuf, Editör, PROBİYOTİK SÜT ÜRÜNLERİ, Ankara, ss.109-130, 2022
Desteklenen Projeler
2024 - 2025
2024 - 2025Piyasada probiyotik olarak satılan gıdaların probiyotik özelliklerini incelenmesi
Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje
Fırat M. Ç. (Yürütücü)
2015 - 2018
2015 - 2018PROBİYOTİK VE ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLİ YOĞURT BAKTERİLERİNİN İZOLASYONU VE UYGUN SUŞLARLA ÜRETİLEN YOĞURT ÖRNEKLERİNİN MİKROBİYOLOJİK VE FİZİKOKİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Fırat M. Ç., Çetin B.(Yürütücü)
2015 - 2016
2015 - 2016I. Ulusal Alternatif Turizm Kongresi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
GÜNCÜ A. (Yürütücü), GÜNEŞ E., ALAGÖZ G., CANBABA İ. E., BOROĞLU A., BAŞAR B., et al.
2011 - 2012
2011 - 2012Geleneksel ve Endüstriyel Olarak Üretilen Salamura Asma Yapraklarının Mikroflorasının Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Fırat M. Ç., Çetin B.(Yürütücü)
Bilimsel Yayınlarda Hakemlikler
Ekim 2024
Ekim 2024Journal of Tourism and Gastronomy Studies
Hakemli Bilimsel Dergi
Haziran 2024
Haziran 2024INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
SCI Kapsamındaki Dergi
Ekim 2023
Ekim 2023Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Hakemli Bilimsel Dergi
Ağustos 2023
Ağustos 2023Food Science and Engineering Research
Hakemli Bilimsel Dergi
Ekim 2022
Ekim 2022Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Hakemli Bilimsel Dergi
Ocak 2022
Ocak 2022GIDA
Hakemli Bilimsel Dergi
Etkinlik Organizasyonlarındaki Görevler
Ekim 2025
Ekim 2025I. ULUSLARARASI ANADOLU'NUN TÜRKLEŞMESİ VE İSLAMLAŞMASI SEMPOZYUMU
Bilimsel Kongre / Sempozyum Organizasyonu
Fırat M. Ç.
Türkiye
Eylül 2025
Eylül 2025Ulusal Turizm Kongresi
Bilimsel Kongre / Sempozyum Organizasyonu
Güneş E., FIRAT M. Ç.
Erzincan, Türkiye
Kongre ve Sempozyum Katılımı Faaliyetleri
01 Nisan 2014 - 01 Nisan 2014
01 Nisan 2014 - 01 Nisan 2014