MACLURA POMİFERA BİTKİSİNDEN İZOLE EDİLEN POMİFERİN MADDESİNİN RATLARDA İNDOMETAZİN İLE OLUŞTURULAN GASTRİK HASAR ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Temel Eczacılık Bilimleri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: İlyas BOZKURT

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Bünyami Mesut Halıcı

Eş Danışman: Esra Dilek

Özet:

Amaç: Daha önceki çalışmalarda Maclura pomifera bitkisinin su ekstresinin gastrik hasar üzerine etkili olduğu bildirilmiş, bu çalışmada ise bu etkinliğe sahip olduğu düşünülen pomiferin maddesi saflaştırılarak, ratlarda indometazin ile oluşturulan gastrik hasar üzerine antiülser etkileri incelenmiştir. Materyal ve Metot: Çalışma için gerekli olan pomiferin Maclura pomifera bitkisinden İTK yöntemi ile saflaştırılarak, NMR yöntemi ile yapısı aydınlatıldı. Çalışma için, toplam 36 adet Sprague Dawley cinsi erkek rat temin edilerek, 6’şarlı 6 gruba ayrıldı. REF grubuna 25 mg/kg ranitidin (Ulcuran® 25 mg/ml flakon), PMF-100 grubuna 100 mg/kg, PMF-200 grubuna 200 mg/kg, PMF-300 grubuna 300 mg/kg pomiferin ve sağlıklı grup hariç tüm gruplara 25 mg/kg indometazin uygulandı. Ratlar, uygulamadan 6 saat sonra sakrifiye edilerek, midelerinde milimetrik kağıt yardımıyla ülser alanı tespitleri yapıldı. Biyokimyasal olarak, mide dokularında LPO ve GSH seviyeleri ile SOD ve KAT aktiviteleri ölçüldü. Bulgular: Sağlıklı grupla karşılaştırıldığında; kontrol grubunda, ülser alanı, LPO seviyesi ve KAT aktivitesi önemli oranda artarken (p<0.05), SOD aktivitesi ile GSH seviyelerinin aynı oranda azaldığı görüldü (p<0.05). Artan ülser alanı, LPO seviyesi ve KAT aktivitesinin REF ve PMF gruplarında belirgin bir şekilde doza bağlı olarak düştüğü gözlemlendi (p<0.05), SOD aktivesi ve GSH seviyesinin rejenere olduğu bulundu (p<0.05). Sonuç: Maclura pomifera bitkisinden saflaştırılan pomiferin maddesi indometazin ile indüklenen gastrik hasar üzerine etkili olduğu tespit edilirken, bu etkinin antioksidan sistem üzerinde oluşturduğu pozitif değişikliklerden kaynaklanabileceği düşünülmektedir.