BESLENME HAKKI ÇERÇEVESİNDE GIDA GÜVENCESİ VE HELAL GIDA


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Hukuku, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BETÜL KORKMAZ

Danışman: Mehmet Akif Etgü

Özet:

Beslenme insanların en temel ihtiyacı ve insanın insan olmasından dolayı sahip olduğu temel hakları arasındadır. Yaşamın devamı için zorunlu olması bakımından beslenme hakkı diğer insan haklarının sağlanabilmesinin önkoşulu niteliğindedir. Bu hak pek çok sözleşme ve hukuki düzenlemelerle gerek mevzuatımızda gerekse uluslararası sözleşmelerle korunmuştur. Ancak tüm düzenlemelere rağmen beslenme hakkının dünyada yaşayan herkes bakımından gerçekleştiği söylenememektedir. Dünya nüfusunda açlık ve gıda güvensizliği oranları her geçen gün artmaya devam etmektedir. Bu da göstermektedir ki beslenme hakkı ile ilgili çalışmalar ve düzenlemeler yetersiz kalmaktadır. Bu çalışma ile beslenme hakkının önemine ve en temel ihtiyaç olmasına rağmen temel anayasal haklar arasında düzenlenmemiş olmasının eksikliğine dikkat çekmek amaçlanmıştır. Ayrıca beslenme hakkıyla yakından ilişkili olan gıda güvencesi kavramı ile gıda güvencesi üzerinde etkili olan faktörlerin neler olduğu ve bu faktörlere karşı neler yapılabileceği açıklanmaya çalışılmıştır. Gıda güvencesinin sağlanması ve gıda güvensizliğinin önlenmesi doğrultusunda yapılan biyoteknolojik çalışmalar sonucunda oluşan genetiği değiştirilmiş gıdaların neler olduğu ve bunların gıda güvencesi üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri açıklanmıştır. Ayrıca çalışmamızın son bölümünde beslenme hakkı kapsamında helal gıdanın ne olduğu açıklanmış, dünyada ve ülkemizde helal pazarı ve helal gıdayı tespit etmek için yürütülen sertifikasyon işlemleri açıklanmıştır. Dünyada ve Türkiye’de helal sertifikası veren kuruluşlardan bazıları açıklanmış ve helal gıda konusunda yaşanan güncel sorunlar ele alınmıştır.