Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Hukuku, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2022
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: BETÜL KORKMAZ
Danışman: Mehmet Akif Etgü
Özet:
Beslenme insanların en temel ihtiyacı ve insanın insan
olmasından dolayı sahip olduğu temel hakları arasındadır. Yaşamın devamı için
zorunlu olması bakımından beslenme hakkı diğer insan haklarının sağlanabilmesinin
önkoşulu niteliğindedir. Bu hak pek çok sözleşme ve hukuki düzenlemelerle gerek
mevzuatımızda gerekse uluslararası sözleşmelerle korunmuştur. Ancak tüm
düzenlemelere rağmen beslenme hakkının dünyada yaşayan herkes bakımından
gerçekleştiği söylenememektedir. Dünya nüfusunda açlık ve gıda güvensizliği
oranları her geçen gün artmaya devam etmektedir. Bu da göstermektedir ki
beslenme hakkı ile ilgili çalışmalar ve düzenlemeler yetersiz kalmaktadır. Bu
çalışma ile beslenme hakkının önemine ve en temel ihtiyaç olmasına rağmen temel
anayasal haklar arasında düzenlenmemiş olmasının eksikliğine dikkat çekmek
amaçlanmıştır. Ayrıca beslenme hakkıyla yakından ilişkili olan gıda güvencesi kavramı
ile gıda güvencesi üzerinde etkili olan faktörlerin neler olduğu ve bu
faktörlere karşı neler yapılabileceği açıklanmaya çalışılmıştır. Gıda
güvencesinin sağlanması ve gıda güvensizliğinin önlenmesi doğrultusunda yapılan
biyoteknolojik çalışmalar sonucunda oluşan genetiği değiştirilmiş gıdaların
neler olduğu ve bunların gıda güvencesi üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri
açıklanmıştır. Ayrıca çalışmamızın son bölümünde beslenme hakkı kapsamında helal
gıdanın ne olduğu açıklanmış, dünyada ve ülkemizde helal pazarı ve helal gıdayı
tespit etmek için yürütülen sertifikasyon işlemleri açıklanmıştır. Dünyada ve
Türkiye’de helal sertifikası veren kuruluşlardan bazıları açıklanmış ve helal
gıda konusunda yaşanan güncel sorunlar ele alınmıştır.