İLKOKUL DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ZEKÂ ALGILAYIŞ ÖZELLİKLERİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Temel Eğitim Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BERNA ERTEK

Danışman: Dilek İlhan Beyaztaş

Özet:

Bu çalışmanın amacı ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin zekâyı algılayış özelliklerinin incelenmesidir. Yapılan bu çalışmada betimsel yöntem kullanılmıştır. Mevcut durumu daha derinlemesine yansıtabilmek amacıyla hem nicel hem de nitel verilerden yararlanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2023-2024 eğitim öğretim yılında Erzurum ilinde öğrenim görmekte olan dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, nicel veriler için Dweck (2013) tarafından geliştirilen ve İlhan Beyaztaş ve Hymer (2018) tarafından Türk kültürüne uyarlanan “Zihniyet Ölçeği” kullanılmıştır. Ölçek 6’lı likert tipi bir ölçek olup “tamamen katılıyorum” dan “tamamen katılmıyorum” a doğru puanlanabilmektedir. Nitel veriler için ise yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel veriler 431 öğrenciye, nitel veriler ise nicel veri analizi sonucu öğrencilerin sahip oldukları zihniyet algıları ve cinsiyetlerine göre belirlenen 14 öğrenciye uygulanmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen nicel veriler SPSS programı kullanılarak t testleri ile nitel veriler ise MAXQDA programı kullanılarak içerik analizi ile değerlendirilmiştir.

Araştırmanın sonucunda ise ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin sabit zihniyet ortalamaları ile gelişen zihniyet ortalamaları arasında anlamlı bir fark görülürken, zekâ algılayış özelliklerini cinsiyet değişkeni açısından incelediğimizde ise anlamlı bir fark görülmemiştir. Bu doğrultuda öğrencilerin zekâlarının cinsiyetlerinden ziyade farklı durumlardan etkilendiği söz konusudur. Bu etkileyen etmenleri aile ve öğretmen etkisi, ders çalışma, kendini tanıma, iletişim kurma, hedef belirleme, derslerini önemseme, motivasyon, övgü, öz değerlendirme vb. unsurlar şeklinde sıralayabiliriz.