MDA-MB-453 Meme Kanseri Hücre Hattı Üzerinde Tamoksifen ve Deinoksantinin Sinerjik Etkilerinin İncelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: NİHAN GÜNAY

Danışman: Mehmet Kuzucu

Özet:

Dünyada en sık karşılaşılan kanser çeşidi olan meme kanseri, ülkemizde akciğer kanserinin ardından ikinci sırayı almaktadır. Meme kanserine karşı tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde, bu patogenezin özelliklerinin daha iyi anlaşılması önemli rol üstlenmektedir. Son yıllarda progesteron reseptörü (PR), östrojen reseptörü (ER), Epidermal Büyüme Faktör reseptörü-2 (HER2) ifade düzeyleri önemli prognostik belirteçler olmuştur.

Kombinasyon tedavisi son yıllarda büyük bir ivme kazanan, iki veya daha fazla ilacın veyahut yöntemin kullanılma şeklidir. Bu tedavinin en önemli faydalarından biri karsinomun aynı anda birden fazla ilaca karşı direnç gösterme olasılıkları daha düşük olacağından ilaç direnci gelişimini azaltmasıdır.

Östrojen engelleyici ve non-steroid bir bileşik olan Tamoksifen, yaklaşık 20 yıldır hormon reseptör pozitif meme kanseri olan hastaları tedavi etmek için kullanılmaktadır.

Deinoksantin, radyasyona dirençli bakteri olan Deinococcus radiodurans'ın hücre duvarında bulunan S-tabakadan izole edilen ksantin türevidir. Yapılan çalışmalarda bu ksantin türevinin bazı kanser türleri üzerinde pro-apoptotik ve anti-proliferatif etki gösterdiği belirlenmiştir.

Tez kapsamında Tamoksifen ve Deinoksantinin bir HER2 pozitif meme kanseri hücre hattı (MDA-MB-453) üzerine anti-kanser ve anti-proliferatif sinerjik etkisi incelenmiştir. Bu kapsamda hücre kültürüne maddelerin ayrı ve kombinasyonlarının uygulanması sonucunda; Bax, Bcl2, Caspase 3 ve HER2 genlerinin ifade düzeyleri ve protein seviyelerinin araştırılması RT-qPCR ve ELISA yöntemleriyle gerçekleştirilmiştir.