5. ULUSLARARASI SAĞLIKLI YAŞAM KONGRESİ, İstanbul, Türkiye, 27 - 28 Nisan 2021, ss.30-40
Covid-19 pandemisi Çin’ de ortaya çıkmasıyla
birlikte küresel anlamda önemli bir halk sağlığı problemi haline gelerek,
birçok organizasyonun iptal edilmesine, eğitim ve iş yeri kısıtlamalarına, dini
faaliyetlerin durdurulmasına, dışarı çıkma yasaklarının ilan edilmesine neden
olmuştur. Virüs nedeniyle alınan önlemleri takiben bireylerin uzun süre evde
kalmaları, sosyal faaliyetlerinin kısıtlanması, beslenme alışkanlıklarının
değişmesi, buna paralel olarak da birçok sağlık sorununu tetiklediği düşünülmektedir.
Bu çalışmanın amacı spor bilimleri alanında eğitim gören öğrencilerde,
Covid-19’a yakalanma kaygıları ile beslenmeye ilişkin tutumları arasında bir
ilişki olup olmadığını tespit etmektir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli
kullanılmıştır. Çalışma grubunu spor bilimleri alanında eğitim gören 227 (83
kadın 144 erkek) öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada öğrencilerin demografik
bilgilerini belirlemek amacıyla, “Kişisel Bilgi Formu”, “Sporcuların Yeni Tip
Koronavirüse (Covid-19) Yakalanma Kaygısı Ölçeği” ve “Sağlıklı Beslenmeye
İlişkin Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde dağılım özellikleri
belirlenip parametrik testlerin uygunluğu gözden geçirilerek bağımsız örneklem
t testi, anova testi, değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla
pearson korelasyon analizi ve basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır.
Covid-19 hakkında yeterli bilgiye sahip olanların beslenme hakkında bilgi,
olumlu beslenme ve beslenmeye ilişkin toplam puan ortalamalarının olmayanlardan
yüksek olduğu görülmektedir. Vücut kitle indeksine göre karşılaştırmalarda ise
bireysel kaygı alt boyutunda zayıf olanların normal olanlardan yüksek olduğu;
kötü beslenmede zayıf olanların kilolu olanlardan, beslenmeye ilişkin toplam puanda
normal olanların kilolu olanlardan yüksek ortalamalara sahip oldukları
görülmektedir. Öğrencilerin bireysel kaygı, sosyalleşme kaygısı ve toplam
Covid-19’a yakalanma kaygıları ile beslenmeye ilişkin tutumları arasında
negatif yönlü anlamlı ilişkiler olduğu belirlenerek, Covid-19’a yakalanma
kaygısının sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarının anlamlı bir yordayıcısı
olduğu ve %5,2’ sini açıkladığı tespit edilmiştir.