Sel Ve Kuraklık Afetlerinde Kentsel Su Temin Sisteminin Fucom Temiyle Değerlendirilmesi


Ayvazoğlu G., Çaybaşı G., Peker İ.

Uluslararası Afet & Dirençlilik Kongresi, Eskişehir, Türkiye, 19 - 21 Ekim 2022

  • Yayın Türü: Bildiri / Yayınlanmadı
  • Basıldığı Şehir: Eskişehir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Küresel iklim değişikliği ve hızlı kentleşme sonucu kentsel sel ve kuraklık afetleri daha sık görülmeye başlanmıştır. Yaşanan afetler sonucu kentsel su tedarik sistemleri ciddi zorluklarla karşı karşıya kalmıştır. Kentsel su tedarik sistemlerinin esnekliğini değerlendirmek ve ilgili afet azaltma ve iyileştirme stratejilerini geliştirmek büyük önem arz etmektedir.

 

Bu çalışmanın amacı, su tedarik sürecinin dört boyutu (su kaynağı, su tesisi, tedarik ve dağıtım ağı, kullanıcılar) ile kentsel yönetim sisteminin beş boyutunu (toplum, doğal çevre, ekonomi, fizik ve organizasyon) çok kriterli karar verme teknikleri yardımıyla irdelemektir. Bu amaçla su tedarik sürecinin ve kentsel yönetim sisteminin boyutları çalışmanın kriterlerini oluştururmuştur. Kriterlerin ağırlıklandırılmasında FUCOM yönteminden faydalanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre kentsel su tedariği için su tedarik sürecinin ve kentsel yönetim sisteminin su kaynağı boyutu en önemli kriter olarak belirlenmiştir.

 

Çalışma sonucunda kentsel su sistemleri için dayanıklılık sistemlerinin planlanması ve oluşturulması için kısa ve uzun vadede su kaynaklarının zenginleştirilmesi ve korunması önerilmektedir.

As a result of global climate change and rapid urbanization, urban flood and drought disasters have become more frequent. Urban water supply systems have faced serious challenges as a result of the disasters. It is essential to assess the resilience of urban water supply systems and develop relevant disaster reduction and recovery strategies.

 

The aim of this study is to examine the four dimensions of the water supply process (water source, water facility, supply and distribution network, users) and the five dimensions of the urban management system (society, natural environment, economy, physics and organization) with the help of multi-criteria decision making techniques. For this purpose, the dimensions of the water supply process and the urban management system formed the criteria of the study. The Fucom method was used to weight the criteria. According to the results of the study, the water resource dimension of the water supply process and the urban management system was determined as the most important criterion for urban water supply.

 

As a result of the study, it is recommended to enrich and protect water resources in the short and long term for the planning and creation of resilience systems for urban water systems.