Sağlık çalışanlarının psikolojik olarak güçlendirilmesi yenilikçi iş davranışlarını harekete geçirir mi? Bir aracılık ve düzenleyicilik çalışması


Creative Commons License

TARSUSLU S., BAŞ M.

Gazi İktisat ve İşletme Dergisi, cilt.10, sa.2, ss.272-289, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 10 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2024
  • Doi Numarası: 10.30855/gjeb.2024.10.2.006
  • Dergi Adı: Gazi İktisat ve İşletme Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.272-289
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma, sağlık çalışanlarının psikolojik güçlendirme, duygusal bağlılık ve yenilikçi iş davranışları arasındaki ilişkileri inceleyen önceki araştırmaları genişletmektedir. Mevcut araştırmalar genellikle bu değişkenler arasındaki tek yönlü ilişkileri incelemiştir. Bu çalışma ise, sağlık çalışanlarının psikolojik güçlendirme konusundaki algılarının inovatif iş davranışları üzerindeki etkisinde duygusal bağlılığın aracı, algılanan sosyal kaytarma davranışlarının düzenleyici rolünü incelemektedir. Araştırma, Erzincan'da afiliasyon yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren eğitim ve araştırma hastanesinde görev yapan 2215 çalışandan olasılıksız örnekleme yöntemine göre 403 çalışana ulaşılarak gerçekleştirildi. Araştırma analizinde ölçek faktörlerinin doğrulanabilmesi için AMOS 23 uygulaması, değişkenlerin analizinde ise SPSS PROCESS MACRO model 5 kullanılarak araştırmanın aracılık ve düzenleyicilik rolünün değerlendirilmesi yapıldı. Araştırma sonuçlarına göre psikolojik güçlendirme ve inovatif iş davranışı arasındaki ilişkide duygusal bağlılığın aracılık rolüne sahip olduğu ve psikolojik güçlendirmenin (duygusal bağlılık yoluyla) inovatif iş davranışları üzerindeki dolaylı etkisinde algılanan sosyal kaytarmanın düzenleyici rolünün bulunduğu tespit edilmiştir. Genel olarak bu çalışmanın bulguları, sağlık sektöründe çalışanların yenilikçi iş davranışlarını geliştirmek için kapsamlı bir strateji geliştirmenin önemini vurgulamaktadır. Bu strateji, çalışanların psikolojik güçlendirmesini, duygusal bağlılıklarını ve algılanan sosyal kaytarmanın olumsuz etkilerini ele almalıdır. Böyle bir strateji hem çalışanların refahını hem de sağlık sektörünün genel olarak daha yenilikçi ve üretken olmasını sağlayabilir.
This study extends previous research examining the relationships between psychological empowerment, affective commitment, and innovative work behaviors of healthcare workers. Existing research has generally examined unidirectional relationships between these variables. This study, on the other hand, examines the mediating role of affective commitment and the moderating role of perceived social shirking in the effect of healthcare workers' perceptions of psychological empowerment on innovative work behaviors. The study was conducted by reaching 403 employees according to the non-probability sampling method out of 2215 employees working in a training and research hospital operating within the scope of the affiliation regulation in Erzincan. In the research analysis, the AMOS 23 program was used to verify the scale factors, and the SPSS PROCESS MACRO Model 5 was utilized to analyze the variables. According to the research findings, emotional commitment has a mediating role in the relationship between psychological empowerment and innovative work behavior and perceived social loafing has a moderating role in the indirect effect of psychological empowerment (through emotional commitment) on innovative work behaviors. Overall, the findings of this study highlight the importance of developing a comprehensive strategy to enhance employees' innovative work behaviors in the healthcare sector. This strategy should address employees' psychological empowerment, emotional engagement and the negative effects of perceived social shirking. Such a strategy could lead to both employee well-being and the healthcare sector becoming more innovative and productive overall.