“If You Don’t Save It, It’s Lost”: The Education Programs Evaluation and Accreditation Association (EPDAD) Process


Creative Commons License

Kuleli H., Esentürk O. K., Türkeli A., Seçer E.

8th International Academic Sports Studıes Congress, Trabzon, Türkiye, 7 - 09 Ekim 2024, ss.144

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Trabzon
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.144
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş ve Amaç: Bu araştırma, eğitim fakültesi bünyesinde yer alan beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümünün akreditasyon sürecini öğretim üyelerinin deneyim ve bakış açıları üzerinden tartışmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma ile akreditasyon çalışmalarına başlamayı düşünen veya süreci devam ettiren kurumlara bir yol haritası çıkartılması hedeflenmektedir.

Yöntem: Araştırmada EPDAD sürecinin öğretim üyeleri özelinde ele alınması adına fenomenoloji (olgu bilim) deseni tercih edilmiştir. Araştırmaya bu kapsamda 6 öğretim üyesi katılmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formlarından elde edilen veriler, içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir.

Bulgular: Araştırmada 17 kod dikkate alınarak oluşturulan 3 kategori ve her bir kategorinin sahip olduğu frekans sayısı birlikte raporlanmıştır. Araştırma bulguları, EPDAD sürecine ilişkin öğretim üyelerinin görüşlerinin “karşılaşılan sorunlar”, “sürecin olumlu yönleri” ve “çözüm önerileri” şeklinde kategorileştiğini göstermiştir. Karşılaşılan sorunlar kategorisine ilişkin frekansı en yüksek kodun “kanıt yetersizliği” olduğu belirlenmiştir. Sürecin olumlu yönleri kategorisinde frekansı en yüksek görüşün “eğitsel standartın gelmesi” şeklinde ortaya çıkmıştır. Çözüm önerileri kategorisinde ise “değişimden korkulmaması” ve “tüm idari ve akademik personelde farkındalığın artırılması” görüşleri ön plana çıkmıştır.

Sonuçlar: Öğretim üyelerinden elde edilen bulgular, EPDAD sürecinin sistematik olarak tüm kurum paydaşları ile yürütülmesi gerektiğini ve bu süreçte kurum kültürünün doğru şekilde sonraki dönemlere aktarılmasının önemini ortaya koymuştur.

Introduction and Purpose: This research aims to discuss the accreditation process of the physical education and sports teaching department within the faculty of education through the experiences and perspectives of faculty members. This study aims to create a roadmap for institutions that are considering starting accreditation studies or continuing the process.

Materials and Methods: In the research, the phenomenology design was preferred in order to address the EPDAD process specifically for faculty members. 6 faculty members participated in the research within this scope. A semi-structured interview form was used as the data collection tool. The data obtained from the interview forms were analyzed using the content analysis method.

Findings: In the research, 3 categories were created by considering 17 codes and the frequency count of each category was reported together. The research findings showed that the faculty members’ views on the EPDAD process were categorized as “encountered problems”, “positive aspects of the process” and “solution suggestions”. It was determined that the code with the highest frequency regarding the encountered problems category was “lack of evidence”. In the category of positive aspects of the process, the highest frequency view was “the arrival of educational standards”. In the category of solution suggestions, the views of “not being afraid of change” and “raising awareness among all administrative and academic staff” came to the fore.

Results: The findings obtained from the faculty members revealed that the EPDAD process should be carried out systematically with all institutional stakeholders and that it is important to transfer the institutional culture correctly to the following periods in this process.