Soybağının Reddi Davasında Usule İlişkin Hükümlerin İncelenmesi


Uyumaz M., Korucu Y.

Prof. Dr. Ejder YILMAZ'a Armağan, C. II, Emel Hanağası,Mustafa Göksu, Editör, Yetkin Basım Yayım ve Dağıtım, Ankara, ss.1325-1382, 2014

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2014
  • Yayınevi: Yetkin Basım Yayım ve Dağıtım
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.1325-1382
  • Editörler: Emel Hanağası,Mustafa Göksu, Editör
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Soybağı, kişinin ana ve babası arasındaki hukuki bağı ifade eder. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre soybağının kurulması için çocuk ile ana ve babası arasında kan bağının ya da evlat edinme ilişkisinin bulunması aranmaktadır. TMK’da soybağının kurulması bakımından ana yönünden doğum, baba yönünden ise evlilik, tanıma ve hâkim hükmü öngörülmüştür.

TMK m. 282’ye göre, çocuk ile ana ve baba arasında soybağının kurulması farklı esaslara tabidir. Bu hükme göre, çocuk ile ana arasında soybağının kurulması için doğum yeterlidir. Çocuk ile baba arasındaki soybağı ise çocuğun doğumu anında kurulabileceği gibi, doğumdan sonraki bir zamanda da kurulabilir. Aynı maddeye göre, çocuk ile baba arasında soybağı, ana ile evlilik, tanıma veya hâkim hükmüyle kurulur. Soybağı ayrıca evlat edinme yoluyla da kurulabilir.

Kurulan soybağının ortadan kaldırılması için ise TMK m. 286’da soybağının reddi davası düzenlemiştir. Evlilik içinde veya evliliğin sona ermesinden itibaren üçyüz gün içerisinde doğan çocuğun babası koca değilse, bu durumda kurulan soybağının ortadan kaldırılması için soybağının reddi davası açılmalıdır. Soybağının reddi, soybağının reddi davası açılarak babalık karinesinin çürütülmesini ve böylece çocuk ile koca arasındaki soybağının ortadan kaldırılmasını ifade eder.