Taekwondocularda Elastik Bant Egzersizlerinin Bazı Fiziksel Parametreler ve Lokal Kuvvet Becerileri Üzerine Etkisi


Sevinç D., Tetik S.

18. uluslararası spor bilimleri kongresi, Ankara, Türkiye, 7 - 09 Kasım 2020, ss.10-12

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.10-12
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

 

Giriş: Elastik bantların (Theraband / Terabant / Direnç lastiği-bandı) ortaya çıkışı, görsel anlamda renkliliği, kullanım kolaylığı, ağır bir malzeme olmayışı gibi rahatlığı ile tercih edilebilir bir farklılık sunmuştur. Elastik bant ile ilgili çalışmalar hali hazırda çok fazla sayıya ulaşmasa da ilerleyen dönemlerde tercih edilme ve sporda kullanım konusundaki artış nedeniyle çalışmalardaki ilgi yoğunluğu da artacak gibi görünmektedir.

Amaç: Bu çalışmada, küçük yaştaki (8-13) taekwondo sporcularının elastik bant egzersizleri sonrası fiziksel parametreleri üzerinde herhangi bir yönde değişim oluşup oluşmadığı incelenmiştir.

Yöntem: Çalışmaya yaş ortalamaları 10,11±1,49 olan 27 erkek ve 20 kız olmak üzere toplam 47 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılardan alınan ölçümleri oluşturan fiziksel ve beceri parametreleri şu şekildedir; boy (cm), vücut ağırlığı (kg), esneklik (cm), bel-kalça çevre ölçümü (cm), sırt-bacak kuvvet ölçümü (kgf) ve el pençe (sağ-sol) kuvvet (kgf) ölçümü şeklinde yapılmıştır.

Bulgular: Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Sonuçlar ortalama ve standart sapma (X & SD) olarak ifade edilmiştir. Değişkenlerin dağılımını belirlemede tanımlayıcı istatistik (frequency & descriptives), ilk (1-egzersiz öncesi) ve son ölçümler (2-egzersiz sonrası) arasındaki farkın belirlenmesi için ise t testi (Paired-Samples) uygulanmıştır.

Sonuç: Taekwondocular üzerinde uygulanan elastik bant egzersizlerinin fiziksel etkileri olarak; bel çevresi ve kalça çevresi değişkenlerinde egzersiz öncesi ve sonrası anlamlı bir fark bulunmazken, kilo, esneklik, sırt-bacak kuvveti, sağ-sol el pençe kuvveti değişkenlerinde egzersiz öncesi ve sonrası alınan değerlerde farkın anlamlı olduğu tespit edilmiştir (p<0,05).