Otopark Etütlerinin Farklı Yöntemlerle Değerlendirilmesi


Mazlum Y., Bayata H. F.

4. ULUSLARARASI MÜHENDİSLİK MİMARLIK VE TASARIM KONGRESİ, İstanbul, Türkiye, 23 - 25 Nisan 2019, ss.80-92

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.80-92
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Çalışmanın amacı, Erzincan ili kent merkezinde yaygın bir sorun haline gelen park sorununu irdelemek; mevcut otopark durumunu ve kullanımını belirlemek, gerekli etütlerin yapılarak uygun otopark noktalarının tespitini sağlamaktır. Araştırmanın evrenini Erzincan il merkezinde bulunan yoğun park alanlarının oluştuğu noktalar meydana getirmektedir. İl merkezinin en yoğun merkez noktasını Dörtyol mevki oluşturmaktadır. Yoğun parklanma alanları bu merkezden etrafa yayılmaktadır.

Otopark etüt çalışmaları, sahada uygulamanın yapılması, verilerin toparlanması ve rapor edilmesi, mevcut ve ileride oluşabilecek trafik yükünün belirlemesi ve güncel veri entegrasyonunun sağlanması; açısından çok önemlidir. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda eksik tespit ve veri yetersizlikleri genel olarak yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu göstermektedir.

Araştırmada yöntem olarak analiz yöntemi kullanılmıştır. Otopark etütlerinin sağlam verilerle tespiti ve alan yetersizliklerinin belirlenmesi için parklanma dataları hazırlanmış ve veriler derinlemesine analiz edilmiştir. Veriler analiz yapılırken , ay gün, saat, bölge, park sayısı başlıkları altında incelenmiştir.

Bulgular, CBS gözlem sistemiyle 6 ay boyunca toparlanmıştır. Bu gözlem doğrultusunda yoğun parklanma noktaları, yoğun saat dilimleri ve günleri tespit edilmiştir. Tespit edilen noktalarda en fazla yoğunluğun hafta içi 08.00-18.00 saatleri arasında, hafta sonu Cumartesi günü 10.00-19.00 arasında olduğu görülmüştür.

Sonuç olarak Erzincan il merkezinin yapısının ve otopark kapasitesinin trafik ve araç yoğunluğunu karşılamadığı tespit edilmiştir. Bu tespitler doğrultusunda otopark sorunlarına çözümsel yaklaşımlar sunulmuştur.