Türkiye'de VIX Volatilite (Korku) Endeksinin BİST Katılım Endeksine Etkisinin ARDL Modeli ile Karşılaştırılması ve Davranışsal Finans Bağlamında Yorumlanması


Creative Commons License

İlter H. İ., Aksoy B.

26. Finans Sempozyumu, Sivas, Türkiye, 18 - 21 Ekim 2023, cilt.1, ss.583-590

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Sivas
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.583-590
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Geleneksel finans teorilerinin yatırımcılar üzerindeki tanımlamaları son yıllarda finansın psikolojik ve sosyolojik etkilerinin yatırımcılar üzerinde etkili olduğu varsayımları davranışsal finans olgusunu literatüre kazandırmıştır. Taban tabana zıtlıklar bulunan geleneksel finans ve davranışsal finans arasındaki en net farkın yatırımcıların rasyonel olup olmadığıdır. Bu çalışmanın amacı, yatırımcı davranışlarını ve duyarlılıklarını ölçebilmek ve piyasalardaki hareket ve pozisyonlarına ne derece etki ettiğini saptamaktır. Yatırımcı davranışlarını ölçmek için kullanılan VIX volatilite endeksi kullanılan bir değişken olarak göze çarpmaktadır. Türkiye’de işlem gören KATILIM endeksi ile VIX endeksini baz alan çalışmada yatırımcı davranışlarının VIX korku endeksi ile arasındaki ilişki incelenmiştir. Aylık bazda 01.02.2011 – 01.01.2022 döneminde 132 örnekten oluşan veri seti ARDL sınır testi kullanılarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre uzun ve kısa dönemde VIX endeksi ile KATILIM endeksi arasında negatif ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. 

The definitions of traditional finance theories on investors and the assumptions that the psychological and sociological effects of finance have an impact on investors have brought the phenomenon of behavioral finance to the literature in recent years. The clearest difference between traditional finance and behavioral finance, which are diametrically opposed, is whether investors are rational or not. The purpose of this study is to measure investor behavior and sensitivity and to determine to what extent it affects their movements and positions in the markets. The VIX volatility index, which is used to measure investor behavior, stands out as a variable used. In the study based on the PARTICIPATION index and the VIX index traded in Turkey, the relationship between investor behavior and the VIX fear index was examined. The data set consisting of 132 samples on a monthly basis in the period 01.02.2011 - 01.01.2022 was examined using the ARDL bounds test. According to the results obtained, it was determined that there was a negative and significant relationship between the VIX index and the PARTICIPATION index in the long and short term.