Toplum ve Sosyal Hizmet, cilt.1, ss.183-200, 2021 (Hakemli Dergi)
Bu araştırmanın amacı, Covid-19 küresel salgını sürecinde yaşanan depresyon,
stres ve anksiyete ile duygusal yeme arasındaki ilişkiyi incelemektir. Nicel
araştırma yöntemi benimsenen bu araştırmada ilişkisel tarama modeli
kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini; örgün eğitimde aktif olan, Covid -19
küresel salgını nedeniyle uzaktan eğitim gören toplam 342 gönüllü sosyal hizmet
öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak; araştırmacılar tarafından
oluşturulan kişisel bilgi formu, Depresyon, Anksiyete, Stres Ölçeği (DASÖ) ve
Türkçe Duygusal Yeme Ölçeği (TDYE) kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS
21.0 programında değerlendirilmiştir. Katılımcıların çoğunluğu kadın olup
lisans eğitimine devam etmektedir. Yapılan analizler sonucunda; katılımcıların
orta depresyon, orta anksiyete ve normal stres düzeylerine sahip olduğu ve stres,
anksiyete ve depresyon ile duygusal yeme arasında orta düzeyde pozitif anlamlı
bir ilişki olduğu bulunmuştur. Buna ek olarak, duygusal yeme değişiminin
%29,3’ünü depresyon, stres ve anksiyetenin açıkladığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca
kadın katılımcıların stres, anksiyete, gerginlik durumunda yeme, olumsuz
duygularla başa çıkabilme için yeme ve uyaran karşısında kontrol puan
ortalamalarının erkek katılımcılardan daha yüksek olduğu görülmüştür.
Araştırma sonucunda, Covid -19 küresel salgını sürecinde korku, anksiyete,
stres, depresyon ve kaygı gibi negatif duygu durumlarını azaltacak ve bu
duygular ile baş etme stratejilerinden biri olarak görülen duygusal yemeyi
önleyecek halk sağlığı stratejilerinin geliştirilmesi önerilmiştir.
The purpose of this research is to examine the relationship between depression, stress and
anxiety experienced during the Covid-19 global epidemic and emotional eating. A
quantitative research method and relational survey model were used in this study. The
sample of this research consists of 342 volunteer social work students who are active in
formal education and distance education due to the Covid-19 global epidemic. As a data
collection tool; the personal information form created by the researchers, Depression,
Anxiety, Stress Scale (DASS) and Turkish Emotional Eating Inventory were used. The data
were evaluated in the SPSS 21.0 program. The majority of the participants are women
and continue their undergraduate education. As a result of the analyzes; Participants had
moderate depression, moderate anxiety and normal stress levels and a moderately positive
and significant relationship was found between stress, anxiety and depression and
emotional eating. In addition, it was found that depression, stress and anxiety explained
the change in emotional eating 29.3%. In addition, it was observed that female
participants had higher mean scores on eating in case of stress, anxiety, tension, eating
to cope with negative emotions, and control against stimuli than male participants. As a
result of the research, it has been proposed to develop public health strategies that will
reduce negative emotional states such as fear, anxiety, stress, depression and anxietude
during the Covid-19 global epidemic and prevent emotional eating, which is seen as one
of the strategies to cope with these emotions.