Farklı lisans programlarına kayıtlı olan öğrencilerin ebeveyn öğrenim durumlarının incelenmesi


Creative Commons License

Bahar H. H.

Hoca Ahmet Yesevi 2. Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Kongresi, Erzurum, Türkiye, 6 - 08 Aralık 2019, cilt.1, ss.100-108

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Erzurum
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.100-108
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Araştırmanın amacı farklı lisans programlarına kayıtlı olan öğrencilerin anne ve baba öğrenim durumlarını incelemektir. Bu kapsamda lisans programlarına kayıtlı olan öğrencilerin anne ve babalarının hangi düzeyde öğrenim gördükleri belirlenmiş, anne ve baba öğrenim düzeyi ile kayıtlı olunan fakülte ve bölüm arasındaki bağlantı analiz edilmiştir. Veriler bir devlet üniversitesine bağlı üç ayrı fakültenin altı farklı lisans programına kayıtlı 377 öğrenciden anket yoluyla elde edilmiştir. Annebaba öğrenim durumu ile kayıtlı olunan fakülte bilgisinin kategorik veriler içermesi sebebi ile araştırma sorusunu cevaplamak için khi kare analizi yapılmıştır. Analiz sonuçları, kayıtlı olunan fakülte ile anne ve baba öğrenim durumu arasında anlamlı bağlantıların olduğunu göstermektedir. Annesi lise veya daha fazla öğrenim gören öğrencilerin oranı Eğitim Fakültesinde beklenen değere yakın iken, Mühendislik Fakültesinde beklenenden daha yüksek, İlahiyat Fakültesinde ise beklenen orandan daha düşük bulunmuştur. Diğer taraftan, annesi ilkokul mezunu veya diplomasız olanların oranı Eğitim Fakültesi öğrencilerinde beklenen orana yakın iken, Mühendislik Fakültesine kayıtlı olan öğrencilerde beklenen orandan düşük, İlahiyat Fakültesine kayıtlı olan öğrencilerinde ise beklenen orandan yüksektir. Baba öğrenim durumu ile kayıtlı olunan fakülte bağlantısına ilişkin bulguların da anne öğrenim durumuna ilişkin bulgularla benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir. Anne ve baba öğrenim durumu ile kayıtlı olunan lisans programı arasında istatistiksel bakımdan anlamlı bağlantıların olduğu tespit edilmiştir. Elektrik-elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği ve İlköğretim Matematik Öğretmenliği lisans programlarına kayıtlı olan öğrencilerde annenin lise veya üniversite seviyesinde bir diplomaya sahip olma oranı beklenenden yüksektir. Türkçe Öğretmenliği ile İlahiyat programında ise beklenen orandan düşüktür. Diğer programlarda ise beklenen oranın biraz altında olduğu gözlenmiştir. Baba öğrenim durumu ile kayıtlı olunan lisans programı arasında da anne öğrenim durumuna benzer bir bağlantının olduğu tespit edilmiştir. Anne ve babası daha yüksek düzeyde eğitim alan öğrencilerin sayısal içerikli lisans programlarını tercih etme oranının daha yüksek olduğu, diğer taraftan anne ve babası daha düşük düzeyde eğitim alan öğrencilerin ise sosyal içerikli programlara yöneliminin daha yüksek olduğu anlaşılmıştır. 
The aim of the study is to examine the educational status of the parents of the students enrolled in different undergraduate programs. In this context, the level of education of the parents of the students’ enrolled in undergraduate programs was determined; the relationship between the parents' education level with the registered faculty type and department was analyzed. Data were obtained from 377 students enrolled in six different undergraduate programs of three different faculties of a state university. Since the parent educational status and registered faculty information included categorical data, chi-square analysis was performed to answer the research question. The results of the analysis show that there is a meaningful relationship between the registered faculty and the parental education level. The proportion of students whose mother had a high school or college diploma was found to be close to the expected value in the Faculty of Education. On the other hand, this ratio was found to be higher than expected in the Faculty of Engineering and lower than expected in the Faculty of Theology. In addition, the ratio of those whose mothers are primary school graduates or those who do not have a diploma is found to be close to the expected ratio among the students of the Faculty of Education. This ratio is lower than expected for students enrolled in the Faculty of Engineering and higher than the expected rate for students enrolled in the Faculty of Theology. It was found that the findings related to the father's educational status and the faculty connections registered was similar to the findings regarding the mother's educational status. It has been found that there are statistically significant connections between parental education level and registered undergraduate program. For the students enrolled in Electrical-Electronics Engineering, Civil Engineering and Elementary Mathematics Teacher Education programs, the rate of mother having a high school or university level diploma is higher than expected ratio. This ratio is lower than expected for students enrolled in Turkish Language Teaching and theology programs. In other programs, it was observed that it was slightly below the expected rate. It was found that there is a similar relationship between father's education level and registered undergraduate program. It is understood that the percentage of students whose parents are educated at high school or university level is preferable to science and mathematics degree programs. On the other hand, it was found out that the students whose parents had lower education level had higher tendency towards social content programs.