Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care, cilt.14, sa.1, ss.3-14, 2020 (Hakemli Dergi)
ÖZET
Amaç: Bu araştırma, üniversite öğrencilerinde yeme tutumu ile uyku kalitesi arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla
yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı-ilişki arayıcı özellikte olan araştırma, Erzincan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi
hemşirelik ve beslenme ve diyetetik bölümünde okuyan öğrencilerle (s=465) Nisan 2017 tarihinde yapılmıştır. Veriler,
tanımlayıcı soru formu, Yeme Tutumu Testi-40 ve Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi ile toplanmıştır. Ayrıca öğrencilerin, boy
ve kilo ölçümleri yapılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin, % 5,6’sının olası yeme bozukluğu, %60,4’ünün uyku kalitelerinin kötü
olduğu saptanmıştır. Yeme Tutumu Testi-40 puan ortalaması ile Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi uyku bozukluğu alt boyutu
puan ortalaması arasında, pozitif yönde çok zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç: Bu araştırmada,
öğrencilerin %5,6’sının olası yeme bozukluğu gösterdiği ve yarıdan fazlasının uyku kalitelerinin kötü olduğu saptanmıştır.
Bu nedenle öğrencilerde kötü uyku ve olası yeme bozukluğu gibi sorunların önlenmesi ve başa çıkılmasına yönelik sağlık
profesyonelleri tarafından eğitim programları düzenlenmesi önerilmektedir. Anahtar Kelimeler: Üniversite öğrencileri, yeme bozukluğu, uyku kalitesi, sağlık profesyonelleri
ABSTRACT
Objective: This study was conducted to investigate the relationship between eating attitudes and sleep quality in university
students. Method: This descriptive and correlational study was conducted in April 2017 with the students (n=465) studying in
the Nursing and Nutrition and Dietetics Department of the Erzincan University Health Sciences Faculty. The data were
collected using a descriptive questionnaire, the Eating Attitude Test-40 and the Pittsburg Sleep Quality Index. Additionally
the heights and weights of the students were measured. Results: It was detected that 5,6% of the students have eating
disorders and 60,4 % of them have poor sleep quality. A very low significant positive correlation was found between the
mean Eating Attitude Test-40 score and the mean score of the sleep disorder subscale of the Pittsburg Sleep Quality Index
(p<0.05). Conclusion:In this study, 5.6% of the students had possible eating disorders and more than half of them had a poor
sleep quality. For this reason, we recommend that health professionals organize education programs for the students to
prevent and cope with the problems of poor sleep and possible eating disorders.
Key words: University students, eating disorder, sleep quality, health professionals