ÇOCUKLARDA BEDENSEL ETKİNLİK


Creative Commons License

Budak C.

MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIMLA GÜNCEL SPOR ARAŞTIRMALARI I, Duygu SEVİNÇ YILMAZ,Ferhat GÜDER, Editör, Gazi Kitabevi, Ankara, ss.133-140, 2022

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2022
  • Yayınevi: Gazi Kitabevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.133-140
  • Editörler: Duygu SEVİNÇ YILMAZ,Ferhat GÜDER, Editör
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çocuklarda Bedensel Etkinlik 

            Özellikle 19 yy son çeyreğinden günümüze kadar bakıldığında insanların yaşam tarzlarında büyük değişilikler oluştu. Makineleşmenin artması ile birlikte insan iş gücünün azalması ve buna bağlı hem çocuk,  hem genç ve hemde yetişkinlerde hareketsizleşme artmaya başladı. İnsanlar az yürümeye, daha aza el emeği ile iş yapmaya, gelişim dönemindeki genç nesil daha az hareket halinde kalmaya başladı. 19. yy’da  birçok iş insan gücünü barındırırken 20. yy’da  boş zamanın fazla olması insanlarda boş zaman uğraşının artmasıyla fiziksel etkinlik boş zaman etkinliği haline dönüştü.  Hareketsizlik insan hayatına olumsuz etkileri bırakmaktadır. Yılda 3.2 milyon insanın ölümünden sorumlu olan hareketsiz yaşam  ya da bir başka deyişle hareketsizlik Dünya Sağlık Örgütü raporlarında ölüme neden olan risk faktörleri arasında 4. sırada yer alıyor. 150 yıl önce günde 30 bin adım atan insan, günümüzde 3 bin adım bile atmıyor.(Ayçetin, 2016)

 Fiziksel aktivitenin olmadığı ve etkisini en fazla olduğu kitle ise çocuklarda görülmektedir. Çocukluk çağından başlayıp gençlik ve daha sonraki yaşlarda devam ettirilen yaşam tarzının oluşturulması sağlıklı, huzurlu ve daha rahat bir yaşam geçirmesinde önemli bir etkendir. 

              Günlük 1 saatlik  aerobik etkinlik; WHO,  çocuklarda daha  kaliteli yaşam tarzı  oluşturmaları için haftada 3 gün egzersiz yapılması gerekmektedir.  Ayrıca gün içerisinde en az 60 dakika bedensel etkinlik yapmalarını öneriyor (Türkiye Fiziksel Aktivite Rehberi, 2014). Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirtilen 1 saatlik etkinliğin büyük çoğunluğu tempolu yürüyüş, bisiklet sürmek, paten kayma gibi orta şiddetli aerobik aktivitelerin oluşturması gerekmektedir. Ayrıca orta yoğunluktaki etkinliklerle birlikte eğitsel oyunları içeren hızlı bisiklet sürme, tempolu koşma, basket oynama, yüzme ve raket sporları tarzında şiddetli etkinliklere daha fazla önem verilerek yapılmalıdır. Bunları dışında haftada 3 gün kuvvet geliştirici etkinlikler, vücudun kendi ağırlığıyla yapılacak çalışmalarla kuvvetlendirilmesi gerektirecek etkinliklerde bulunmalıdır. Bu tür etkinliklere vcerilecek örnek parklarda, oyun alnlarında basamak çıkmak, oyun parklarında tırmanış yapmak, parktaki asılma merdivenlerinde kollarının güçlenmesi için askıda durarak barfiks çekme şeklinde yukarıya çekme, kollarını geliştirmek için şınav çekme, karın kaslarını güçlendirmek için mekik çekme örneklerini verebiliriz. Vücuduın karşılaştığı bir miktar direnç kemiklerin gelişmesi büyümesi ve güçlenmesini artırmaktadır. Vücudun özellikle bacakların güçlenmesi için sıçramalar ve ip atlamalar gelişim için uygun bir yöntemdir.Bu açıdan basketbol, tenis, futbol gibi sporlarda, sıçrama, koşma ve ani durmaları içerdiğinden kemik gelişimine fırsat veren etkinlikler. Jimnastik, voleybol gibi sıçramaları içeren diğer spor dallarının da kemik gelişimine fırsat veren etkinlikleri etkiyi artırıyor (Harrison ve diğerleri, 2005).