DOMATES (Solanum lycopersicum L.)’ DE FUNGUSİT STRESİNİ AZALTMAK İÇİN KİTOSAN DENEMESİ


Creative Commons License

Bulut H., Öztürk H. İ.

TARIMSAL ÜRETİM VE PAZARLAMADA AKADEMİK YAKLAŞIMLAR, Dr. Öğr. Üyesi Erdal KARADENİZ,Doç. Dr. Abdullah EREN, Editör, ISPEC PUBLICATION, Ankara, ss.111-117, 2022

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2022
  • Yayınevi: ISPEC PUBLICATION
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.111-117
  • Editörler: Dr. Öğr. Üyesi Erdal KARADENİZ,Doç. Dr. Abdullah EREN, Editör
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Tarımsal ürün verimliliğini etkileyen birçok hastalığa mantarlar neden olmakta olup bununla mücadelede kullanılan pestisit türüne fungisit denir. Ülkemizde 2021 yılında bitki koruma ürünü olarak kullanılan pestisit miktarı 52.965 ton olup bunun 19.098 tonu fungisittir. Fungisitler, bitki enfeksiyonlarını tedavi etmek, mahsul kaybını önlemek ve tarımsal verimi artırmak için yüzyıllardır yaygın olarak kullanılmaktadır. Abiyotik stresler faktörlerinin üretimi sınırlandırması ve verim kayıplarındaki artışı tetiklemesi önemli bir sorundur. Uygulanan kimyasalların bitkiler üzerindeki stres etkisini azaltmak amacıyla son yıllarda organik ürünlerin kullanımı üzerine çalışmalara yoğunlaşılmıştır. Domates meyvesi ( Solanum lycopersicum L.) dünyada 1,1 milyar ton olan yaş sebze üretiminde domates 182 milyon ton ile %16’lık paya sahiptir (TUİK, 2022). Üretimde lider konumda olan Çin, toplam dünya domates üretiminin %34’lük kısmını karşılamaktadır. Ülkemiz 188.270 hektar alanda 13.000.000 ton domates üretimi ile 4. sırada yer almaktadır. İçerdiği likopen, fenolik bileşikler, özellikle flavonoidler ve C-E vitaminleri sayesinde önemli bir diyet antioksidan kaynağıdır. Bu araştırmada fungisitin neden olduğu stresi azaltmak amacıyla kitosan uygulamasının domates fidelerindeki morfolojik etkileri incelenmiştir.