YÜKSEK FIRIN CÜRUFLU BETONLARIN BAZI MEKANİK VE DURABİLİTE ÖZELLİKLERİ


Erdoğdu Ş., Kurbetci Ş., Kandil U., Nayır S., Nas M.

HAZIR BETON, sa.167, ss.65-71, 2021 (Hakemsiz Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Basım Tarihi: 2021
  • Dergi Adı: HAZIR BETON
  • Sayfa Sayıları: ss.65-71
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Beton inşaat mühendisliğinde hâlen en önemli yapı malzemesi olma özelliğini sürdürmektedir ve bu nedenle de dünyada sudan sonra en çok tüketilen malzeme durumundadır. Buna ilişkin olarak betonun performansını geliştirici ve iyileştirici çalışmalar devam etmektedir. Betonda mineral katkı maddesi kullanmanın öncelikli nedeni de betonun performansını iyileştirmek ve geliştirmektir. Bu çalışmada betonun performansına sağladığı katkıyı görmek amacıyla mineral katkı olarak yüksek fırın cürufu değerlendirilmiştir. Bu amaçla gerçekleştirilen deneysel çalışmada toplam 7 üretim yapılmış ve her bir üretimde bağlayıcı dozajı 300 kg/m3 katkısız ve %10, %20, %30, %40, %50 ve %60 yüksek fırın cürufu ikameli betonlar üretilmiştir. Her bir üretimde su/bağlayıcı oranı 0,6 olarak sabit tutulmuştur. Hazırlanan numuneler üzerinde basınç ve eğilme dayanımı, kılcallık, su emme ve hızlı klor geçirimliliği deneyleri gerçekleştirilmiştir. Bu karışımlardan hazırlanan numuneler farklı kür koşullarında farklı sürelerde tutulmuştur. Karşılaştırma yapmak için 28 gün standart kür gören numuneler de hazırlanmıştır. Yüksek fırın cürufu ikamesinin artışı ile betonun basınç ve çekme dayanımlarında bir miktar azalma meydana gelmesine karşın durabilite özelliklerinde belirgin bir iyileşme kaydedilmiştir. Yüksek fırın cürufunun betonun bu özelliği üzerindeki iyileştirici etkisinin yanı sıra çimentodan sağlanan tasarruf itibarıyla ekonomik yararının da göz ardı edilmemesi gerekmektedir.