ERZİNCAN İLİNDEKİ KAFKAS (Apis mellifera caucasia) ve ANADOLU (Apis mellifera anatoliaca) IRKI ANA ARILARININ KALİTELERİ ÜZERİNE FARKLI YETİŞTİRME YÖNTEMLERİ (Larva Transferi, Anasız Bırakma) ve MEVSİMİN ETKİLERİ


Erten Ö., Esen F.

BALKAN 7TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON APPLIED SCIENCES, Skopje, Makedonya, 3 - 05 Şubat 2023, ss.63-64

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Skopje
  • Basıldığı Ülke: Makedonya
  • Sayfa Sayıları: ss.63-64
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZET

Bu çalışmada, Erzincan ilinde yetiştirilen Kafkas (Apis mellifera caucasia) ve Anadolu (Apis

mellifera anatoliaca) ırkı ana arılarının kaliteleri üzerine larva transferi ve anasız bırakma gibi

farklı yetiştirme yöntemleri ile mevsimin etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla

2022 yılında üç farklı mevsimde (ilkbahar, yaz, sonbahar), iki farklı ırktan iki farklı yöntem ile

toplamda 175 adet ana arı üretilmiştir. Ana arılarda kalite özellikleri olarak kabul edilen çıkış

ağırlığı, yumurtlama ağırlığı, yumurtlama süresi, spermateka kesesi çapı, spermateka kesesi

hacmi ve spermatozoon sayısı değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler sonucunda ilkbahar, yaz

ve sonbahar mevsimlerine göre sırasıyla ortalama çıkış ağırlığı (mg); 180.85±1.60,

177.66±1.72, 165.19±1.80, yumurtlama ağırlığı (mg); 193.67±1.64, 189.96±1.85, 175.86±2.03,

yumurtlama süresi (gün); 9.67±0.164, 10.31±0.185, 11.11±0.202, spermateka kesesi çapı

(mm); 1.104±0.010, 1.084±0.011, 0.990±0.012, spermateka kesesi hacmi (mm³); 0.715±0.101,

0.681±0.020, 0.514±0.022, spermatozoon sayısı (x10⁶ adet); 4.45±0.194, 4.17±0.219,

3.29±0.240 olarak tespit edilmiştir. Bu çalışmadan elde edilen istatistik analizleri sonucunda

ana arı kalite özellikleri üzerine ırkın ve üretim yönteminin etkisi bulunmaz iken, mevsimin

etkisi tüm özellikler bakımından anlamlı (P0.001) bulunmuştur. Kaliteli ana arı üretimi için

en uygun mevsimin ilkbahar dönemi olduğu belirlenmiştir. Kaliteli bir ana arıda çıkış ağırlığın

200 mg ve üzeri, yumurtlama ağırlığının 220 mg ve üzeri, yumurtlama süresinin 9 gün ve

altında, spermateka kesesi çapının 1.2 mm ve üzeri, spermateka kesesi hacminin 0.90 mm³ ve

üzeri, spermatekada depolanan spermatozoon sayısının 5 milyon ve üzeri olması istenmektedir.

Bu çalışmada elde edilen değerler ana arı kalite özellikleri bakımından standartlarının altında

tespit edilmiştir.