DİJİTAL GÖÇEBELİK: DENEYİM VE ÖZGÜRLÜK


Akın M.

Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, cilt.21, sa.1, ss.42-53, 2021 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 21 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2021
  • Dergi Adı: Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi
  • Sayfa Sayıları: ss.42-53
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç- Bu makale dijital göçebelik kavramını işlemektedir. Dijital göçebelerin yaşam tarzlarının (iş, eğlence, seyahat) ardındaki motivasyonlarını ve bunları pratikte nasıl ele aldıkları araştırılmıştır.

Yöntem- Araştırma yöntemi etnografidir. 14 tane dijital göçebelerle gerçekleştirilmiş olan yazılı ve görüntülü mülakattan ve Reddit, Digitalnomad, Digital Nomads Around the World gibi dijital göçebeler forumlarından faydalanılmıştır.

Bulgular –Dijital göçebelerin temel felsefeleri özgürlük ve deneyimdir. Dijital göçebeler, yaşamın her alanını da eşit derecede eğlenceli görmekteler ve bunu profesyonel, mekânsal ve kişisel özgürlük yoluyla gerçekleştirdikleri bütünsel bir yaşam tarzı tasarlamayı hedeflemektelerdir. İdeal olarak, dijital göçebeler çalışmayı empoze edilen bir zorunluluk olarak değil, boş zaman etkinlikleri gibi, içsel olarak motive edilmiş ve tatmin edici olarak algılamaktalardır.

Sonuç – Bu yaşam tarzının hayata karşı pozitif, bütünsel ve dengeli bakış yönlerine rağmen, çevre baskısı, finansman, yalnızlık, sosyal güvenlik eksikliği gibi unsurlardan dolayı birtakım zorlukları içermektedir. Bu zorlukları aşmanın yolu toplulukla hareket etmektir.