3. Uluslararası Spor ve Sosyal Bilimlere Multidisipliner Yaklaşım Kongresi, Sakarya, Türkiye, 10 - 11 Kasım 2022, ss.136-145
Protein, yaşam boyu ihtiyaç duyulan temel besin öğesi ve yapı taşıdır. Protein bileşenleri, hücre
gelişimi ve fonksiyonu için oldukça önemlidir. Bu nedenle, bireylerin protein tüketimini en az bazal
düzeyde karşılayacak kadar sağlaması gereklidir. Tabi bu tüketimlerin istendik ve çeşitli kaynaklardan
yapılması daha sağlıklıdır. Sporda, özellikle vücut geliştirme alt dallarında performans sergileyenlerin
daha çok yoğunlaştığı protein tüketimi, daha ekonomik görülmesi nedeniyle toz halinde tercih edilmektedir.
Bu tip direnç egzersizine dayalı sporlarda temel amaç, antrenmanda oluşan kas hasarlarının
giderilmesi ve istenen güç-kuvvetin yakalanabilmesi için gerekli anabolik etkinin sağlanmasıdır.
Bu bakımdan, kas kütlesinin artırılmasında oldukça yaygın bir şekilde protein tozu kullanılmaktadır.
Bu protein tozları, kullanım amacına göre, antrenman öncesi ya da sonrası, kişinin vücut kütlesine ve
yaptığı antrenmanın yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Fakat genel sağlık problemlerine de
yol açabileceği unutulmamalıdır. İlerleyen zamanlarda, protein sentezi artışına bağlı kalp büyümesi,
böbrek hasarı, kanda asidite artışını tolere etmek için kullanılan kemik kalsiyumu ile kemik yapısının
zayıflaması, hassasiyetinde artış gibi olumsuz sonuçlar görülebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, protein
tozu kullanımının egzersiz üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışma, derleme türünde tasarlanmıştır.
İlgili literatür taraması yapılarak, sonuçlar tartışılmış ve yorumlanmıştır. Sonuç olarak, uzun süren
antrenmanlarda (kuvvet-direnç), sporcuların yaşadığı iştah kaybı nedeniyle, doğal besin alımında isteksizlikler
artmaktadır. Bu tip sıkıntılar oluştuğu taktirde protein tozlarına yönelmenin, bunun dışında
protein alımını doğal besin tüketimi formlarında tutmanın geleceğe dair daha doğru ve sağlıklı olacağı
düşünülmüştür.