ÇEK DÜZENLEME VE ÇEK HESABI AÇMA YASAĞININ HUKUKİ NİTELİĞİ İLE BU YASAĞIN TATBİKİNE İLİŞKİN BAZI MESELELER


Kılıç K.

Banka ve Finans Hukuku Dergisi, cilt.13, sa.52, ss.829-864, 2024 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 13 Sayı: 52
  • Basım Tarihi: 2024
  • Dergi Adı: Banka ve Finans Hukuku Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.829-864
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çek, uygulamada en sık tercih edilen kambiyo senedidir ve TTK’nın yanı sıra münhasır bir Kanun ile düzenlenme altına alınmış olması bakımından ayrı bir öneme sahiptir. TCK m. 210’a göre çekin resmî bir belge hükmünü haiz olması, kamusal açıdan taşıdığı önemi ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda alacaklıların korunması ve ticari hayatın güven içinde sürdürülebilmesi amacıyla, çekle ilgili karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet verilmesi eylemi[1], ÇekK’da bir suç olarak düzenlenmiş ve yaptırıma bağlanmış; yine bu suç kapsamında “çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı” da öngörülmüştür.

Çalışmamızda, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağının hukuki niteliği tespit edilmiş; uygulamada karşılaşılabilecek sorunlar ele alınmıştır. Bu kapsamda bu yasağın bir yaptırım mı, yoksa bir koruma tedbiri mi olduğu meselesi üzerinde durulmuş; temsil yetkisi kapsamında ya da vekâleten düzenlenmiş bir çek ile ilgili olarak karşılıksızdır işlemi yapılması üzerine çek keşide eden kişinin durumu da ayrıca değerlendirilmiştir.




The check, characterized by its high negotiability, is the most commonly preferred type of negotiable instrument in practice. Its distinct significance stems not only from its regulation under the Turkish Commercial Code (TCC) but also by a dedicated statute, the Check Code. Moreover, under Article 210 of the Turkish Penal Code (TPC), the check is deemed an official document, underscoring its public importance. In alignment with this significance, and to ensure the protection of creditors as well as the security of commercial transactions, the act of causing a check to be processed as "non-payable" is criminalized under the Check Law and is subject to specific sanctions. Additionally, the law prescribes a prohibition on issuing checks and opening check accounts as part of this offense.

This study identifies the legal nature of the prohibition on issuing checks and opening check accounts and examines the potential issues arising from its application. Within this scope, the question of whether this prohibition constitutes a sanction or a protective measure is analyzed. Furthermore, the status of a drawer of a check, which is processed as "non-payable" when issued under a power of representation or by proxy, is specifically evaluated.