İKLİM POLİTİKASI VE ENERJİ BELİRSİZLİKLERİNİN BORSA ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ANALİZİ: TÜRKİYE VE AMERİKA ÖRNEĞİ


Creative Commons License

Saka Ilgın K.

13th Istanbul Finance Congress, İstanbul, Türkiye, 23 Aralık 2024, cilt.20, ss.34-40

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 20
  • Doi Numarası: 10.17261/pressacademia.2024.1922
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.34-40
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç- Küresel düzeydeki belirsizliklerin piyasalardaki ve ekonomi üzerindeki etkilerini ölçmek amacıyla geliştirilmiş olan küresel belirsizlik endekslerinin piyasalardaki risk algısını ve yatırım stratejilerini etkileme potansiyeline sahip olabileceği ifade edilebilmektedir. Bu çalışma, küresel belirsizlik endekslerinden nispeten daha yeni geliştirilen ve daha az sayıda çalışmaya konu olmuş İklim Politikası Belirsizlik Endeksi (CPUI) ile Enerji Belirsizlik Endeksi’nin (EUI) Borsa İstanbul 100 (BİST100) ve Standard&Poors 500 (S&P500) borsalarındaki hisse senedi fiyatları üzerinde nasıl bir etki oluşturduğunun gelişmekte olan ve gelişmiş birer ülke borsası özelinde karşılaştırmalı olarak incelenmesini amaçlamaktadır.

Yöntem- Küresel belirsizlik endeksleri ile hisse senedi fiyatları arasındaki kısa ve uzun dönemli ilişkiler ARDL (Gecikmesi Dağıtılmış Otoregresif) Sınır Testi ile araştırılmıştır. ARDL klasik eş bütünleşme yöntemlerine göre çeşitli avantajlara sahip bir yaklaşımdır.

Bulgular- CPUI ve EUI’nin S&P500 endeksini hem kısa hem de uzun dönemde sırasıyla pozitif ve negatif olarak anlamlı bir şekilde etkilediği belirlenmiştir. BİST100 için ise bu etkinin uzun dönemde her iki endeks için de negatif fakat istatistiksel olarak anlamsız olduğu tespit edilmiştir.

Sonuç- Bu çalışma iklim politikası ve enerji belirsizlik endekslerinin özellikle gelişmiş ülkelerdeki hisse senedi fiyatları üzerindeki etkisini ön plana çıkarmıştır. Bu doğrultuda çalışma, özellikle gelişmiş ülkelere yatırım yapma düşüncesinde olan yatırımcı ve bu ülkelerdeki politika yapıcıların risk değerlendirmelerinde riskleri azaltabilmek ve yatırım stratejilerini optimize edebilmek için bu belirsizlik endekslerini dikkate almaları, yakından izlemeleri gerektiğini vurgulamaktadır.

Purpose- It can be stated that global uncertainty indices, which were developed to measure the effects of global uncertainties on markets and the economy, may have the potential to affect risk perception and investment strategies in the markets. Determining the direction and intensity of the impact of uncertainty and risks on stock markets has become very important for stock market investors under these conditions. This paper aims to comparatively examine how the Climate Policy Uncertainty Index (CPUI) and Energy Uncertainty Index (EUI), which are relatively newer than global uncertainty indices and have been the subject of fewer studies, affect stock prices in Borsa Istanbul 100 (BIST100) and Standard&Poors 500 (S&P500) stock exchanges, in a developing and developed country stock exchange.

Methodology- The short and long-term relationships between global uncertainty indices and stock prices were investigated using the ARDL (Distributed Autoregressive Lag) Bounds Test. ARDL is an approach that has several advantages over classical cointegration methods.

Findings- It was determined that CPUI and EUI significantly affected the S&P500 index both in the short and long term, positively and negatively, respectively. For BIST100, this effect was negative but statistically insignificant for both indices in the long-term.

Conclusion- This paper has highlighted the impact of climate policy and energy uncertainty indices on stock prices, especially in developed countries. In this context, the study emphasizes that investors and policymakers in these countries, especially those considering investing in developed countries, should consider these uncertainty indices and closely monitor them to reduce risks in their risk assessments and optimize their investment strategies. The paper contributes to the existing literature by improving the understanding of how climate policy uncertainty affects financial markets in developed and developing economies. The findings suggest that investors and policymakers should consider different effects when assessing the financial impacts of climate policy and energy uncertainty. Future research could investigate how firms respond to such uncertainties and the financial impacts of corporate strategies at the sectoral level.