Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi, vol.44, no.3, pp.91-97, 2014 (Peer-Reviewed Journal)
Amaç: Son yıllarda tüm dünyada enterokoklarda artan antimikrobiyal direnç, özellikle hastane kaynaklı enfeksi- yonlarda önemli sorunlara neden olmaktadır. Hücre duvarı inhibitörü olan daptomisinin etkinliği gram pozitif bakteri- lerle sınırlı olup, dirençli enterokok suşlarında oldukça etkilidir. Bu çalışmanın amacı, kan kültürlerinden izole edilen enterokokların türlerini ve bu suşlar üzerine dapto- misinin in-vitro etkinliğini saptamaktır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, Mayıs 2011 - Ocak 2014 tarihleri arasında hastanede yatmakta olan hastaların kan kültürü örneklerinden izole edilen toplam 64 enterokok suşu incelenmiştir. Bakterilerin tür düzeyinde tanımlanma- sı API-20 STREP (BioMérieux, Fransa) ve/veya Vitek 2 (BioMérieux, Fransa) tam otomatik bakteri tanımlama sistemi ile yapılmıştır. Daptomisin duyarlılıkları CLSI (Clinical and Laboratory Standards Institute) önerileri doğrultusunda E-test (AB Biodisk, Solna, İsveç) metoduyla belirlenmiştir. İzole edilen suşların diğer antibiyotiklere duyarlılıkları CLSI önerileri doğrultusunda Kirby Bauer disk difüzyon yöntemi ile araştırılmıştır.
Bulgular: Farklı hastalara ait kan kültürü örneklerinden izole edilen 64 enterokok cinsi bakteri tür düzeyinde tanım- lanmıştır. Bu bakterilerin 40’ı (%62.5) Enterococcus faecium, 24’ü (%37.5) ise Enterococcus faecalis olarak tanımlan- mıştır. Tüm suşlar daptomisine duyarlıydı ve MİK aralığı 0.016-4 μg/ml olarak saptandı. MİK50 ve MİK90 değerleri E. faecium için 1.5-3 μg/ml, E. faecalis için 0.19-1 μg/ml olarak saptandı. E. faecium suşlarından 3’ü vankomisine dirençli idi. Bu suşlardan ikisi için MİK değeri 3 μg/ml ve biri için 2 μg/ml idi.
Sonuç: Daptomisinin vankomisin dirençli enterokoklar da dâhil olmak üzere enterokok suşlarına karşı in-vitro olarak etkili olduğu saptanmıştır. Dirençli enterokokal enfeksiyonların tedavisinde daptomisinin iyi bir alternatif olabileceği düşünülmektedir.
Anahtar kelimeler: Daptomisin, enterokok, kan kültürü, MİK50, MİK90, VRE