SAĞLIK ÇALIŞANLARININ COVİD-19 SÜRECİNDE KARŞILAŞTIKLARI VUCA ORTAMININ İŞ STRESİ VE TÜKENMİŞLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ


Creative Commons License

Tarsuslu S.

Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, cilt.24, sa.3, ss.399-419, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Bu çalışma sağlık çalışanlarının Covid-19 sürecinde karşılaştıkları oynak, belirsiz, karmaşık ve muğlak çalışma ortamlarını ifade eden VUCA ortam algısının, çalışanların tükenmişlik düzeyleri üzerindeki etkisinde iş stresinin aracılık rolünü belirlemek amacıyla tasarlandı. Bu amaçla çalışmada araştırmanın amacına yönelik ölçekler kullanıldı. Araştırma, Erzincan ilinde afiliasyon yönetmeliğine göre faaliyetlerini yürüten bir eğitim ve araştırma hastanesinde görevli 2368 çalışandan 387 kişiye online ve yüz yüze yöntemlerle ulaşılarak gerçekleştirildi. Toplanan verilerin analiz edilebilmesi amacıyla AMOS uygulaması ve SPSS PROCESS MACRO model 4 kullanılarak araştırma değişkenleri arasındaki ilişki ve aracılık rolünün değerlendirilmesi yapıldı. Araştırma sonuçlarına göre VUCA ortam algısı ile tükenmişlik, VUCA ortam algısı ile iş stresi ve iş stresi ile tükenmişlik değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif ilişki tespit edildi. Ayrıca VUCA ortam algısı ve tükenmişlik arasındaki ilişkide iş stresinin aracılık rolüne sahip olduğu sonucuna da ulaşıldı.
This study was designed to determine the mediating role of work stress in the effect of VUCA environment perception, which expresses the volatile, ambiguous, complex and ambiguous work environments faced by healthcare professionals during the Covid-19 process, on the burnout levels of employees. For this purpose, scales for the purpose of the research were used in the study. The research was carried out by reaching 387 people out of 2368 employees working in a training and research hospital that carries out its activities in accordance with the affiliation regulation in the province of Erzincan, by online and face-to-face methods. In order to analyze the collected data, the relationship between the research variables and the mediation role were evaluated using the AMOS 23 application and the SPSS PROCESS MACRO model 4.According to the results of the research, a statistically significant and positive relationship was found between VUCA environment perception and burnout, VUCA environment perception and work stress, and work stress and burnout variables. In addition, it was determined that job stress had a mediating role in the relationship between VUCA environment perception and burnout.