Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, cilt.1, sa.9, ss.1-8, 2022 (Hakemli Dergi)
Çalışmada, Capoeta umbla balıklarına 2,4-diklorofenoksiasetik asit (2,4-D) herbisitinin iki dozu 72 saat
uygulanarak, balık karaciğer dokusundaki malondialdehit seviyesi (MDA), süperoksit dismutaz (SOD) ve katalaz
(CAT) aktivitesindeki değişimler incelenmeştir. MDA seviyesi, CAT ve SOD aktivitesindeki değişiklikler,
spekrofotometrik yöntemlerle tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, herbisitin farklı dozlarına maruz kalan C.
umbla karaciğer dokusunda MDA seviyesi, CAT ve SOD aktivitesinde istatistiksel olarak önemli bir artış olduğu
belirlenmiştir (p<0,05). 2,4-D herbisitinin balık karaciğer dokusunda oksidan/antioksidan dengesini bozduğu
görülmüştür. Bununla beraber, birincil savunma mekanizması olan bu iki antioksidan enzimin, 2,4-D toksik
etkisine karşı direnç gösterdiği görülmektedir.