Barfikste Kol Çekme Performansını Belirleyen Faktörler


Akcan İ. O., Ölmez C., Öztaş M.

Anatolia Sport Research, cilt.2, sa.3, ss.1-9, 2021 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 2 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2021
  • Doi Numarası: 10.29228/anatoliasr.16
  • Dergi Adı: Anatolia Sport Research
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Other Indexes
  • Sayfa Sayıları: ss.1-9
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu araştırmanın amacı, düzenli egzersiz yapan bireylerin barfikste kol çekme performansını belirleyen fiziksel ve motorik faktörlerin belirlenmesidir.

Yöntem: 117 katılımcının boy uzunluğu, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, vücut yağ yüzdesi, kulaç boyu, el kavrama kuvveti, bacak kuvveti, sırt kuvveti ve maksimum barfiks performansı değerlerine ait tanımlayıcı veriler elde edildikten sonra değişkenler arası ilişkiler tespit edildi. Daha sonra tüm değişkenler, katılımcıların barfikste kol çekme performanslarına göre oluşturulan DP (düşük performans) ve YP (yüksek performans) grupları arasında karşılaştırıldı ve aralarındaki farklar 0,05 anlam düzeyinde incelendi.

Bulgular: Analiz sonuçları, katılımcıların barfikste kol çekme performansı seviyeleri ile boy uzunluğu (r=-0,364), vücut ağırlığı (r=-0,430), vücut kitle indeksi (r=-0,283), vücut yağ yüzdesi (r=-0,250) ve kulaç boyu (r=-0,342) arasındaki ilişkilerin anlamlı olduğunu gösterdi (p<0,01). Katılımcıların barfikste kol çekme performanslarına göre oluşturulan DP ve YP gruplarına ait boy uzunluğu, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, vücut yağ yüzdesi ve kulaç boyu arasındaki farkların anlamlı olduğu tespit edildi (p<0,05).

Sonuç: Araştırmadan elde edilen bulgular, barfikste kol çekme performansını etkileyen temel unsurların artan kuvvet oranından ziyade; boy uzunluğu, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, vücut yağ yüzdesi ve kulaç boyu olduğunu gösterdi. Boy ve kulaç uzunluğu birbiriyle ve vücut ağırlığıyla ilişkilidir ve bu antropometrik faktörler de VKİ ve vücut yağ oranı gibi barda asılı pozisyondayken ekstra yük oluşturmaktadır. Bu sonuçlar, sportif performans için vücut kompozisyonuna da en az motorik performans egzersizleri kadar önem verilmesi gerektiğini göstermektedir.