Afetlere Müdahalede Gönüllülerin Yönetimi ve Önemi


Creative Commons License

Öksüz M. K., Kuyrukluyıldız N., Toksoy M. S., Tekay N. N.

3. Uluslararası Afet ve Dirençlilik Kongresi, Ankara, Türkiye, 5 - 07 Ekim 2021, ss.105-112

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.105-112
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Afet gönüllüsü, topluma faydalı olmak amacıyla fiziksel gücünü, zamanını, bilgi birikimini, yeteneğini ve deneyimini kullanarak afet ve acil durum öncesinde, sırasında ve sonrasında toplum hizmeti çalışmalarına katkı sağlayan kişilerdir. Afet gönüllüleri farklı seviyelerde eğitim alıp afet öncesinde belirli bir bilgiye sahip olan kişilerin yanı sıra afet sonrasında spontane olarak yardım çalışmalarına katılan kişilerden de oluşmaktadır. Afetten sonraki ilk 72 saat hayat kurtarma açısından en kritik dönemdir. İlk 24 saatte ise, afetlere müdahalede çevresindeki yakınlarını veya afetzedeleri kurtarmak amacıyla daha önce bir eğitimi olmayan çok sayıda spontane gönüllü çalışmalara katılmaktadır. Afet gönüllülerinin yönetimi ulusal afet yönetiminin vazgeçilmez bir unsurudur. Bu nedenle, afet öncesi, sırası ve sonrasında tüm gönüllülerin etkin ve verimli yönetiminin sağlanması afetin yıkıcı etkisini azaltmada son derece önemlidir.


Bu çalışmada, afet yönetiminde gönüllülerin rolü ve önemi üzerinde durularak, iletişimin ve iş birliğinin sürekli ve hızlı bir şekilde sağlanması ve sürdürülmesine yönelik öneriler sunulmuştur. Bu kapsamda, öncelikle literatürde az sayıda yer alan afet gönüllüleri ile ilgili çalışmalar incelenerek analiz edilmiştir. Daha sonra, Türkiye’de afet gönüllüleri yönetimi ve yapılan çalışmalar değerlendirilmiştir. Son bölümde ise afetlerde gönüllü yönetiminin verimli ve etkin kılınmasına ve afetlere karşı toplum dirençliliğinin arttırılmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.


Disaster volunteers are people who contribute to community service activities before, during and after a disaster and emergency by using their physical strength, time, knowledge, skills and experience in order to be beneficial to society. Disaster volunteers consist of people who have received training at different levels and have certain knowledge before the disaster, as well as those who spontaneously participate in relief efforts after the disaster. The first 72 hours after the disaster is the most critical period in terms of saving a life. In the first 24 hours, a large number of spontaneous volunteers, who do not have any previous training, participate in disaster response, in order to save their relatives or disaster victims. Management of disaster volunteers is an indispensable element of national disaster management. For this reason, effective and efficient management of all volunteers before, during and after the disaster is extremely important in reducing the devastating effect of the disaster.


In this study, by emphasizing the role and importance of volunteers in disaster management, suggestions for ensuring and maintaining continuous and rapid communication and cooperation are presented. In this context, first of all, studies on disaster volunteers, which are few in the literature, were examined and analyzed. Afterwards, disaster volunteer management and the studies carried out in Turkey were evaluated. In the last part, suggestions were made to make the volunteer management efficient and effective in disasters and to increase the resilience of the society against disasters.