Antrenmanda Protein Kullanım ve Etkileri


Creative Commons License

Tetik Dündar S., Akcan İ. O.

3. Uluslararası Spor ve Sosyal Bilimlere Multidisipliner Yaklaşım Kongresi, Sakarya, Türkiye, 10 - 11 Kasım 2022, ss.136-145

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Sakarya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.136-145
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Protein, yaşam boyu ihtiyaç duyulan temel besin öğesi ve yapı taşıdır. Protein bileşenleri, hücre

gelişimi ve fonksiyonu için oldukça önemlidir. Bu nedenle, bireylerin protein tüketimini en az bazal

düzeyde karşılayacak kadar sağlaması gereklidir. Tabi bu tüketimlerin istendik ve çeşitli kaynaklardan

yapılması daha sağlıklıdır. Sporda, özellikle vücut geliştirme alt dallarında performans sergileyenlerin

daha çok yoğunlaştığı protein tüketimi, daha ekonomik görülmesi nedeniyle toz halinde tercih edilmektedir.

Bu tip direnç egzersizine dayalı sporlarda temel amaç, antrenmanda oluşan kas hasarlarının

giderilmesi ve istenen güç-kuvvetin yakalanabilmesi için gerekli anabolik etkinin sağlanmasıdır.

Bu bakımdan, kas kütlesinin artırılmasında oldukça yaygın bir şekilde protein tozu kullanılmaktadır.

Bu protein tozları, kullanım amacına göre, antrenman öncesi ya da sonrası, kişinin vücut kütlesine ve

yaptığı antrenmanın yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Fakat genel sağlık problemlerine de

yol açabileceği unutulmamalıdır. İlerleyen zamanlarda, protein sentezi artışına bağlı kalp büyümesi,

böbrek hasarı, kanda asidite artışını tolere etmek için kullanılan kemik kalsiyumu ile kemik yapısının

zayıflaması, hassasiyetinde artış gibi olumsuz sonuçlar görülebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, protein

tozu kullanımının egzersiz üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışma, derleme türünde tasarlanmıştır.

İlgili literatür taraması yapılarak, sonuçlar tartışılmış ve yorumlanmıştır. Sonuç olarak, uzun süren

antrenmanlarda (kuvvet-direnç), sporcuların yaşadığı iştah kaybı nedeniyle, doğal besin alımında isteksizlikler

artmaktadır. Bu tip sıkıntılar oluştuğu taktirde protein tozlarına yönelmenin, bunun dışında

protein alımını doğal besin tüketimi formlarında tutmanın geleceğe dair daha doğru ve sağlıklı olacağı

düşünülmüştür.