Suriyeli Öğrencilerin İkincil Sosyalleşmeleri Bağlamında Okulun İşlevleri: Çarşamba İlçesi Örneği


Creative Commons License

Aslan A.

AJELI - Anatolian Journal of Educational Leadership and Instruction, cilt.8, sa.1, ss.42-58, 2020 (Hakemli Dergi)

Özet

Özet: Ülkelerinde başlayan iç savaşla birlikte ülkemize sığınan Suriyelilerin neredeyse on yıla varan misafirlikleri, birçok toplumsal sorunla daha da süreceği görülmektedir. Bu sorunlar, içinde bulundukları dönem sebebiyle en çok çocukları ve gençleri etkilemektedir. Ama aynı zamanda bu grupların sahip oldukları entegrasyon potansiyeli, onlara yeni şartlara uyum sağlayarak bir gelecek inşa etme olanağı da sunmaktadır. Okulun kültürel ve toplumsal iklimi bir taraftan Suriyeli öğrencilere kültürlenme ortamı sağlarken diğer taraftan onların mutlu olacakları bir ortam oluşturarak ikincil sosyalleşmelerinin mekânı olmaktadır.

Suriyeli öğrencilerin sosyalleşme bağlamında okullarda ne tür tecrübeler yaşadıklarının araştırıldığı bu çalışmada nitel veri toplama tekniklerinden derinlemesine mülakat ve katılımcı gözlem teknikleri kullanılmıştır. Araştırmacı için veriye ulaşma kolaylığı sebebiyle Çarşamba ilçesi çalışma alanı olarak belirlenmiştir. 2019-2020 öğretim yılının başı itibariyle Çarşamba’da toplam 43 Suriyeli öğrenci öğrenim gördüğü tespit edilmiştir. Bu araştırma kapsamında bu öğrencilerin 6'sının devam ettikleri okullar ziyaret edilmiş, öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir.

Çalışmanın ilk bölümünde Göç ve Eğitim, Sosyalleşme ve Okulun İşlevleri başlıkları altında literatür taramasıyla kavramsal analiz yapılmış, ikinci bölümde çalışmanın yöntemi açıklanmış, üçüncü bölümde elde edilen bulgular betimlenmiştir. Çalışma sonucunda Suriyeli öğrencilerin okul ikliminde genel bir kabulle karşılaştığı durumlarda uyum sorunlarının azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin Türkiye’deki okullaşma süreleri arttıkça Türkiye’ye aidiyet geliştirdikleri görülmüştür. Çalışmada öğrencilerin nitelikli destek programlarıyla psiko-sosyal-kültürel açılardan desteklenmesi önerilmektedir.

Anahtar Sözcükler: Suriyeli öğrenciler, sosyalleşme, okulun işlevleri, göç.