Toprak Kaynaklı Isı Pompasıyla Radyant Isıtma Soğutma Sistemlerinin Isıl Konfor Analizinin Deneysel ve Sayısal İncelenmesi


Demir H.(Yürütücü), Doğan A., Kayacı N., Sevindir M. K.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2019 - 2021

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ekim 2019
  • Bitiş Tarihi: Kasım 2021

Proje Özeti

Bu projede ilk olarak ISO 7730 ve ASHRAE 55 standartlarında yer alan kriterler dikkate alınarak YTÜ Davutpaşa Kampüsünde yer alan boyutları 7.5 m x 7.2 m x 2.8 m olan ofisin ısıl konfor durumu hem sayısal hem de deneysel olarak incelenecektir. Odanın duvarlarına ve tavanına klasik sistemlere göre mahal içerisinde daha yüksek ısıl konfor sağlayarak enerji tasarrufu sağlayabilecek içinde su dolaşan radyant paneller yerleştirilmiştir. Odanın ihtiyaç duyduğu ısıtma ve soğutma yükleri 11 kW kapasitesine sahip toprak kaynaklı ısı pompası tarafından sağlanmaktadır. Isıtma ve soğutma durumunda odanın ısıl konfor durumu hem genel ısıl konfor parametrelerine (PMV (Tahmini ortalama oy), PPD (Tahmini memnuniyetsizlik oranı), çalışma sıcaklığı) hem de yerel ısıl konfor parametrelerine (radyant sıcaklık asimetrisi, hava akımı, düşey yöndeki sıcaklık farkı, zemin yüzey sıcaklığı) göre ilgili standartlar dikkate alınarak incelenecektir.
Yapılacak bu çalışmada mahalde konfor şartlarını sağlamak için ısı pompalarının ısıtma sezonundaki COP ve soğutma sezonundaki EER değerleri bulunacak. Ayrıca 4 sezon sürecek deneylerde SEER ısı pompalarının sezonsal performansları belirlenecektir. Mahal tarafında da hava hızı, ortalama ışınımsal sıcaklıklar, hava sıcaklıkları ve panel giriş çıkış sıcaklıkları ölçülerek genel konfor parametrelerinin değişimi ile PMV, PPD değerlerinin değişimi incelenecektir. Bu yönüyle özgün bir çalışma olacağı düşünülmektedir.
Radyant yüzeylerdeki taşınım, ışınım ve toplam ısı transfer katsayılarının belirlenmesi; ısıtma ve soğutma ısıl yüklerinin doğru hesaplanmasında ve radyant ısıtma ve soğutma sistemlerinin enerji performansının görülmesinde büyük öneme sahiptir. Bu çalışmada farklı duvarlara ve tavana yerleştirilen radyant paneller üzerine deneysel çalışma sonucunda ısı transfer katsayıları elde edilecektir. Farklı panel konfigürasyonlarında ısıtma ve soğutma durumunda bulunacak bu değerler literatürle ve sayısal olarak doğrulanmaya çalışılacaktır. Ayrıca radyant sistemlerin ne kadar enerji tasarruf sağlayabileceği farklı simülasyon programları kullanılarak enerji sarfiyatı ve termal performans değerlendirmesi gerçekleştirilecektir.