SILAR yöntemi ile büyütülen ZnO ince filmlerinin güneş pili uygulamaları


Duman Ç.(Yürütücü), Özden M.

Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje, 2017 - 2018

  • Proje Türü: Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje
  • Başlama Tarihi: Haziran 2017
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2018

Proje Özeti

Özet

 

Teknolojide yaşanan gelişmeler enerjiye duyulan ihtiyacı her geçen gün artırmaktadır. Enerji ihtiyacının fosil yakıtlar veya nükleer enerji kaynaklarından sağlanması durumunda çevreye büyük zararlar verilmekte yada nükleer atıkların saklanması problemi ile karşılaşılmaktadır. Bu nedenle günümüzde enerji ihtiyacının karşılanması için çevreye zarar vermeyen temiz enerji kaynaklarına ihtiyaç artmaktadır. Güneş çevre dostu, temiz bir enerji kaynağıdır. Güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi için güneş pillerinden yararlanılır. Genel olarak güneş pilleri üç nesil olarak düşünülürler. Güneş pili marketinin %85’ini oluşturan birinci nesil güneş pilleri tek yada çoklu kristal yapıdaki pn eklemlerinden oluşturulurlar. Verimlilikleri %20’nin üzerinde olmasına rağmen nispeten pahalı ve çevreye zararlı metotlarla üretilirler. İnorganik ince film yapıdaki ikinci nesil güneş pilleri ise güneş pili marketinin %15’ini oluştururlar. Ucuz ancak verimleri %14’ün altında olan yapılardır. Bu yapılarda genellikle CdTe tercih edilir. Yüksek verimli ve düşük maliyetli güneş pilleri boya ile sentezlenmiş, kuantum nokta yapıdaki ve organik güneş pilleri ile elde edilebilir. Bu yapılar üçüncü nesil güneş pilleri olarak gruplandırılırlar.

 

Son yıllarda üçüncü nesil güneş pilleri çok sayıda çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalarda üstün özellikleri nedeniyle Çinko oksit (ZnO) sıklıkla konu edilmiştir. ZnO’in direkt band aralıklı ve band genişliği yaklaşık olarak 3,4 eV olan bir yarıiletkendir. Ucuz ve kolay bir biçimde üretilebilir. Çeşitli tekniklerle ZnO ince filmlere katkılanma yapılabilir ve kuantum nokta yapılar ve/veya yardımcı tabakalar eklenebilir. Bu yapıların uygun biçimde birleştirilmesi ile ZnO tabanlı yüksek verimli güneş pilleri üretilebilir. Direkt band aralığına sahip olduğu için ZnO uyarılmış emisyon elde etmek amacıyla da kullanılabilir. Optik veya elektriksel olarak sürülen ZnO ince filmlerden uyarılmış emisyon elde edildiği çeşitli çalışmalarda bildirilmiştir. Ancak yaptığımız literatür araştırmasında Sıralı İyonik Tabaka Adsorpsiyon ve Reaksiyonu (Successive Ionic Layer Adsorption and Reaction-SILAR) metodu kullanılarak elde edilen yapılardan uyarılmış emisyon edildiğini bildiren bir çalışma ile karşılaşılmamıştır. Basit ve ekonomik bir yöntem olan SILAR metodu kullanılarak elde edilen ZnO ince filmlerden ışık yayıcı cihazların üretilmesi literatüre büyük katkı sağlayacak ve ZnO ışık yayan diyotların ticarileşmesine katkı sağlayacaktır.

 

Ayrıca bu çalışmada yüksek lisans öğrencileri görev alacak ve tezlerini hazırlayacaklardır. Bu çalışma kapsamında öncelikle SILAR metodu kullanılarak çeşitli altlıklar üzerine ZnO ince filmler üretilecektir. Bu yapılara yapılan katkılamalar ile yüksek verimli güneş pillerinin elde edilmesi sağlanacaktır. Ayrıca ZnO ince filmlerinin optik uyarılması gerçekleştirilerek bu yapılardan uyarılmış emisyon elde edilecektir.